Finalrundan innehöll ett 20-tal installationer bestående av skiftande kombinationer av färgrika ljussättningar och konstprodukter som endast skogen, vattnet och träden kan åstadkomma.
Upprinnelsen till åren av konstskapande på Yttre Vång var ett bildspel, som under ett antal år i början av 2000-talet visades i den smått trolska sagomiljön på ängarna vid innanhavet Möckeln. Efter den nyss avslutade tioårsepoken kan Arne utlova en fortsättning, men det är ännu inte bestämt var och hur. Kanske blir det redan nästa år i någon gammal fabrikslokal, där scenkonsten kommer mer i fokus.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– I början kom endast 60–70 personer, som fann ängarna och stränderna i närheten av Möckelsnäs inspirerande för själen. Vi spann vidare på tråden och bjöd in lokala konstnärer, som på helt ideell basis ville ställa ut sina installationer på markerna en bit från den anrika herrgården, berättar Arne Persson.
Fantasin i det inre och yttre landskapet
För varje år har intresset ökat och i år medverkade sammanlagt ett 20-tal konstnärer och musiker, som förgyllde kvällsskymningen på ängarna och i tältet en bit upp i backen. Där svarade både schlagerstjärnan Pauline och legenden Doktor Blues tillsammans med de lokala performanceartisterna Tina Persson och Tomas Persson för en del av underhållningen.
– Naturscenerierna har dessa tio år varit det klart framträdande temat som har satt fantasin i rörelse på Yttre Vång. Vi har vuxit så mycket att det har blivit problem med parkeringsplatser. Detta är en av anledningarna till att vi slutar. Dessutom är det förenat med vissa svårigheter att dra elkablar över ängarna, där det annars går kor och betar, säger Arne Persson.
I denna mångfald av konstupplevelser kunde alla hitta någon grogrund för att utveckla fantasin i både det inre och det yttre landskapet. Detta är en käpphäst för den mångåriga konstnären Arne Persson, som hämtar inspiration runt sjön Möckeln.
Redan i den första skogsbacken nere vid sjön lyser naturen av dramatik. Uppenbarelsen av en skogsbrand tar sig häftiga uttryck genom att ett träd ser ut att stå i brand. Alltihop är en vision som har iscensatts av ljussken i en perfekt nyansering. Det är nästan så att värmestrålarna slår emot betraktaren i en varningssignal. Lågorna är uppbyggda av ljus och utgör en chimär i kvällsmörkret.
Väcker många sinnen till liv
I den angränsande skogsdungen får fantasin ytterligare näring att frodas till en naturlig känsla. En interaktiv ljudinstallation byggs upp genom en serie flaskor som har hängts upp i träden.
– Detta har framställts genom enkla medel, då flaskorna har vattenfyllts och stämts i naturliga tonarter med skiftande klangfärger, säger Puppe Westberg, gästande konstnär och musiker som hämtar inspiration i den magiska naturprakten tillsammans med systern Ida Westberg. Resultatet har blivit en upplevelse som både har musikaliska och konstnärliga förtecken i ekbacken med den skymtande strandängen i bakgrunden.
– Genom denna interaktion mellan konstupplevelsen och tonarterna har en halv F-durskala vuxit fram. Vi har ett spännande moment som väcker många sinnen till liv i den magiska kvällen. Det handlar om att slå an strängar som inte annars kommer upp till ytan i det vardagliga känsloregistret. På något sätt påminns besökaren om människans naturliga ursprung och vildmarksmänniskan inom oss kommer stundtals upp i dagen, säger naturkonstnären Puppe Westberg.
Respekten för naturen genom nära naturupplevelser, där vi samtidigt känner vår litenhet, är andra naturliga reflektioner som väcks till liv genom de konstnärliga ljussättningarna i Yttre Vångs orörda naturskiftningar.
Carl von Linnés födelsebygd
En av de besökare som har återkommit varje gång är Elisabeth Gränström från Bohuslän. Hon känner en stark dragningskraft, som en magnet, till Möckeln.
– För mig är det magiskt att komma hit. Det är en kontrast till havsmiljön hemma i Bokenäs och det är detta som är så starkt, Magin och kärleken är en stark känsla i bygden runt Möckeln som inte liknar något annat, säger Elisabeth.
Denna kombination och känsla av kontrast har konstnärerna Mikael Hult och Lotta Pihl fångat i sin installation nere vid vattenbrynet. Hamnpiren med färgglada ballonger upplevs som en illustration till gränslandet mellan land och vatten i Möckelns mytomspunna naturlandskap.
Mångfalden i naturens liv och den bestående samklangen mellan mänskligt liv och vår natur, som Yttre Vångs konstinstallationer ger en stark påminnelse om, känns nära efter en runda på de naturligt betade strandängarna i det som ännu kan kallas blomsterkungen Carl von Linnés födelsebygd.