Målningsprocessen filmades och fotograferas och konstverket döptes till ”Uppfinn nått eller dö”.
Hon hade redan bokat sanering, som skulle ske mindre än två dygn senare, för en kostnad av 47 000 kronor. Men innan saneringen han påbörjas greps hon - och tre andra personer som deltagit på plats - av en polispatrull.
Saga Berlin erkände att hon arrangerat målningen och handlat färgen, men förnekade brott.
Stockholms stad vägrade låta Saga Berlin stå för saneringen utan gav istället uppdraget till en firma, genom upphandlingsförfarande, vars nota slutligen landade på dryga 300 000 kronor.
I oktober 2018 dömdes Saga Berlin i Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och skadestånd.
Dömdes även i hovrätten
Berlin överklagade domen och ville frikännas från ansvar från grov skadegörelse och att skadeståndet skulle minskas, jämkas eller tas bort helt - med tanke på hennes ekonomiska förutsättningar efter att ha skadats i terrordådet på Drottninggatan 2017.
I maj 2019 fastställdes dock domen av Svea hovrätt, som därmed dömer konstnären till villkorlig dom, 70 dagsböter á 50 kronor, samt ett skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor.
Men hovrätten fastställde tingsrättens dom utan någon huvudförhandling.
Saga Berlin valde att överklaga domen till Högsta domstolen, som nu valt att meddela prövningstillstånd i frågan om hovrätten verkligen fick avgöra målet utan huvudförhandling, skriver Dagens Juridik.
Prövningstillståndet rörande målet i övrigt har vilandeförklarats.
”Skönt att rättssystemet tar ansvar”
När Dagens ETC når Saga Berlin på onsdagseftermiddagen har hon bara läst om beskedet i medier.
– Jag har inte fått något brev eller mejl från domstolen själv ännu. Men det här måste ju betyda att deras yttrande innebär att det ska upp i HD, säger hon.
– Det känns skönt att rättssystemet visar att de tar ansvar.
Hon tycker att rättsprocessen har varit jobbig och inte känts seriös.
– Det känns så skenheligt alltihop. Förstå hur mycket skattepengar det här har kostat för något så enkelt, säger Saga Berlin.
I samband med rättegången i tingsrätten startade några kompisar till Saga Berlin en insamling för att hjälpa till med skadeståndskostnaderna. Hela kostnaden är nu insamlad.
– Jag har fått in för hela beloppet. De ligger sparade och väntar, berättar hon.
– I början kändes det ganska jobbigt med terror-rättegångsgrejen och det, men nu känns det fint när man ser alla som har skrivit och swishat in pengar. De har ju backat kulturen, inte mig personligen. Så effekten blev fin. Det är som att stadens process blev konstverket i sig. Men det är bara så jävla sorgligt att det kostat så många så mycket pengar i onödan, säger Saga Berlin.