I det känslofyllda tacktalet på Guldbaggegalan i måndags, när hon tog emot priset för bästa kvinnliga huvudroll, sade Saga Becker att kvällen handlade om någonting mer än film.
– Det vi åstadkommit är så stort. Det har förändrat människors liv. Det kan inget pris i världen toppa.
Trots att det gått två dagar sedan prisutdelningen när vi pratar är hon fortfarande tagen.
– Det är fortfarande helt ofattbart. Det är så himla fantastiskt. Jag har haft sådant tempo de här dagarna. Jag fick sova ut först i natt. Det börjar smälta in och jag förstår hur mycket det betyder för folk. Sociala medier är helt överväldigande, wow, säger hon.
Det hon pratar om är Ester Martin Bergsmarks hyllade Nånting måste gå sönder, där Saga gör sin debutroll som Sebastian/Ellie. Filmen skildrar det passionerade förhållandet mellan Sebastian och Andreas. Andreas har svårt att stå för kärleken till en man samtidigt som Sebastian känner den självsäkra kvinnan Ellie växer sig allt starkare inom sig.
"Nya perspektiv måste in"
Saga Becker tror att guldbaggen kan leda till att fler får upp ögonen för att berättelser som den om Ellie behövs i kulturen.
– Jag hoppas att Svenska filminstitutet, att världen filminstitutioner, tar del av kritiken som den får hela tiden, om att nya perspektiv måste in. Jag är en person som vill ha nya perspektiv och nya historier. Jag vill att alla röster ska få höras. Det är jätteviktigt, säger hon.
Hon tycker att det är fel att temat kring transsexualitet ofta beskrivs som något som bara rör ett fåtal.
– Det handlar om människors liv. Det är inte en minoritetsfråga. Det handlar om alla människors lika värde. Allas frågor borde tas på allvar och vara lika inkluderande. Oavsett vem man är, vill vara eller har varit.
Skriver en roman
Redan innan Saga Becker nominerades till guldbaggen var det klart att hon skulle göra mer film. Nu räknar hon med att det bli ännu fler filmprojekt framöver. Samtidigt håller hon på att färdigställa sin debutroman.
– Det är en poetisk mörk kärlekshistoria kan man säga. Om att våga lämna det gamla bakom sig och våga älska sig själv. Det är en fiktiv historia med självupplevda och självbiografiska inslag.