Nästa vecka startar RFSL Ungdom Pegasus, ett nytt projekt som ska förbättra den fysiska hälsan och det psykiska välmåendet bland unga HBTQ-personer. En del av projektet vänder sig till personer i åldern 15-25 år som har erfarenhet av sex mot ersättning, en grupp som är överrepresenterad bland HBTQ -personer, och erbjuder dem en samtalspartner och en digital plattform. En annan del består av utbildning för yrkesgrupper som i sin verksamhet möter unga hbtq-personer. Ambassadör för det nya projektet är skådespelaren Saga Becker.
– Jag tror att det måste finnas plattformar för allt. Jag har själv jobbat väldigt mycket med trygga rum och analyserat mina egna sammanhang och kommit fram till att det måste få finnas trygga separatistiska sammanhang. Det är någonting som hjälper mig personligen och som känns viktigt för mig, och någonting jag hade behövt när jag var yngre.
Känslan av en plattform och en kontakt som hon själv hade behövt när hon var yngre är en av de drivande anledningarna till att Becker vill arbeta med projektet, säger hon.
– Jag har också erfarenhet av dåligt bemötande inom vården och olika institutioner, så det känns bra att kunna arbeta för utbildning inom området.
Att dela med sig av egna erfarenheter har blivit ett sätt för Saga Becker att dels bearbeta dem och dels nå ut till andra. Det syns också i hennes uppmärksammade och väldigt personliga sommarprat, som sändes i början av månaden.
– Jag tänkte att jag kan sitta och vänta på att någon annan ska bryta tystnaden, eller så kan jag göra det själv. Sedan sommarpratet sändes upplever jag också att många andra har kommit ut med sina erfarenheter och berättelser, många har tagit kontakt med mig och berättat om sina upplevelser och jag har fått flera nya vänner. Vi bygger ett nätverk.
Hur tänker du kring att vara så självutlämnande offentligt?
– Jag bearbetar egentligen fortfarande saker som har hänt och mår stundtals väldigt dåligt. Men jag tycker inte att jag eller någon annan ska behöva skämmas över att må dåligt eller att ha blivit illa bemött. Varför ska jag känna skam när någon annan har fått mig att må dåligt?
”Pride känns mer politiskt”
Nu är Beckers schema fullspäckat, förutom Pegasus-projektet är hon ambassadör för Suicide zero, som arbetar med att förebygga självmord, bloggar för SVT-satsningen Edit, och skriver sin debutroman. Hon har också fått resa mycket med Någonting måste gå sönder, delta i samtal och skapa kontakt med andra transaktivister i olika länder. Och under Pride-veckan är det full rulle, berättar hon.
– Jag kommer delta i en eller två paneldebatter varje dag och på fredag ska jag vara DJ för första gången, på Tjejfesten. Jag är väldigt glad att jag får göra så otroligt mycket olika grejer och träffa olika typer av folk.
Vad betyder Pride för dig?
– Tidigare har det inte betytt så mycket för mig, jag har tyckt att det har känts väldigt kommersiellt och transexkluderande, som om man ska försöka efterlikna heteronormen och visa att vi är precis som alla andra. Men de senaste åren har det känts mer politiskt, som ett bra tillfälle att möta andra, nätverka och påverka saker. Eller det kanske är jag som har blivit mer politisk.
– För mig handlar Pride inte om kärlek, utan om att få vara den jag är. Och det är långt kvar innan vi är där.