Så överlever du julens alla popkulturella prövningar
Bild: Ollyy/Shutterstock.com
Dagens ETC
Juletider är en traditionsbunden apokalyps vad gäller film och musik. En gång om året gäller det att listigt snitsla sig fram genom hinderbanan december – innan man drunknar i Whamageddon*, Carola och dussinfilmer med snuttifierad sensmoral.
Men misströsta icke. Christian Egefur plockar russinen ur lussebullen och guidar till åtta prima julkulturtips.
Tim Burton brukar får all kredd för denna stop motion-pärla för att ... allt liksom skriker Tim Burton om den. Men den är faktiskt regisserad av Henry Selick, även om Burton ligger bakom story och karaktärer. Hur som helst bör du välja pumpakungen Jack Skellingtons ränksmidande för att ta över julen från tomtefar framför alla sockersöta, tecknade julfilmer. De senare kommer du få alldeles tillräckligt av ändå.
The long kiss goodnight (1996)
Film
Platsen ”actionfilm som får vara med som julfilm bara för att den utspelar sig under julen” brukar fyllas av ”Die hard” i liknande listor. Men jag riktar hellre ljuset mot den här lite bortglömda pärlan. Geena Davies är perfekt som den minnesförlustdrabbade lärarinnemamman som visar sig vara någon helt annan. Hela ploten stals sedan av ”Bourne”-filmerna, men Geena Davies är mycket tuffare.
Ruby’s arms (Tom Waits, 1980)
Musik
Vill du ha känslan av att stappla in på en dunkelt sjabbig men mysig New York-pub, borsta vintern av rocken och söka ett uns värme i baren med den lite trasiga sångaren som sitter i ett hörn och sjunger vackert men melankoliskt? Då är så klart Tom Waits den sångaren och låten han kör är ”Ruby’s arms”. Det finns något speciellt kring känslan av julens bistrare sidor och ingen låter mer outsider än Waits. Återfinns på skivan ”Heartattack and vine”.
A Christmas gift for you from Phil Spector (1963)
Musik
Man får skilja på konst och konstnär när det kommer till gubben Spector. Men det är framför allt artisterna på den här samlingsskivan som bör hyllas, även om Phils maffiga ljudväggar såklart är extremt stämningsskapande. The Ronettes, Darlene Love och de andra medverkande är alla tillräckligt bra för att tåla de maratonspelningar som jullåtar kräva. En julskiva att sämja dem – en julskiva att främja dem – en julskiva att djupt i mörkrets vida riken tämja dem.
Glad tidings (Van Morrison, 1970)
Musik
”Van the man” må ha tappat vett och sans och gått ner sig i konspirationsteorier och antivaxx-rörelsen de senaste åren. Men en gång i tiden var soulmannen från Belfast något helt annat. ”Glad tidings” är en prima, och inte sönderspelad, jullåt som återfinns på fantastiska skivan ”Moondance” från 1970.
Måndag hela veckan (1993)
Film
”Groundhog day” (som filmen heter i original) är ju inte samma högtid som jul, tänker du nu. Och det är helt rätt och riktigt. Men den traditionen finns bara i norra USA och Kanada, och filmen är i full vinterskrud, med stickade tröjor, tända ljus och snöbollskrig. Det räcker för mig. ”Måndag hela veckan” med en lysande Bill Murray i huvudrollen är en av de myspysigaste filmer jag vet och alstrar den där puttrande julvärmen perfekt.
Songs for Christmas (Sufjan Stevens, 2006)
Musik
Sufjan Stevens är en av de mest skinande indiepärlor vi har. Och han tycks älska julen. Amerikanen älskar den så mycket att han varje år mellan 2001 och 2006 spelade in EP-skivor med julsånger som han delade ut till nära och kära. Sedan gavs de ut i den här lilla boxen. Men det räcker inte där. Sufjan älskar julen så mycket att han fortsatte med sitt EP-projekt fram till 2012. De blev till boxen ”Silver & Gold”. Det finns alltså tillräckligt med julsånger med Sufjan Stevens för att du ska klara dig fram till juldagen.
Gremlins (1984)
Film
Ja, jo, men såklart så får ”Gremlins” vara med även här. Sköna, gröna små monster är tillräckligt avvikande för att få agera motpol till allt övrigt julfluff. Joe Dantes film har, trots att det i mångt och mycket är en tidstypisk familjefilm från 80-talet, ett visst vemod över sig. Behagligt.
* Vad är Whamageddon?
Ett spel som pågår hela december fram till julafton. Det är en överlevnadslek som går ut på hur länge man klarar sig utan att höra Whams ”Last Christmas”. När man ändå råkar höra ”Last Christmas” – och det råkar man – så måste man posta #Whamageddon på sociala medier för att visa att man har stupat. Leken har funnits i lite olika format på nätet sedan 2010 men fått större spridning på Facebook de senare åren.