Många föräldrar verkar ha svårt att hejda sig från att häva ur sig giftiga kommentarer då de tittar på exempelvis Melodifestivalen tillsammans med sina barn. Det fick tvåbarnsmamman Ulricha Johnson, till vardags verksamhetschef på organisationen Scensverige, att reagera i lördags.
Hon skrev ett Facebook-inlägg där hon gav ett par konkreta tips till vuxna om hur de kan bete sig under Melodifestivalen.
– När jag tittar med barnen vill jag inte lägga mina ord på dem, utan låta dem ha sin egen uppfattning, men i mitt flöde på Facebook kokar det av elaka kommentarer angående Melodifestivalen.
Enorm respons
Inlägget fick enorm respons med över 2 000 gillamarkeringar och delningar.
– Jag tror att jag har slagit an väldigt många människors dåligt samvete-sträng. Många har delat och testat att följa råden, medan andra har blivit provocerade.
Ulricha Johnson menar att de negativa åsikterna lätt sprider sig till barnen och hon vill uppmana alla att tänka ett extra varv på vilka signaler de skickar.
– Det har blivit normaliserat att klanka ned på folk. Vuxna sanktionerar mobbning genom att själva mobba andra. Det är så lätt att lära barn att bara tänka negativt. De suger ju åt sig av allt. Dessutom skrämmer man dem till att inte våga uttrycka sig. Det skapar ingen trygg miljö. Å andra sidan: om man uttrycker sig positivt lär barnen sig också att göra det.
En stor bov i dramat är grupptryck bland både vuxna och barn. Ulricha Johnson upplevde att hennes barn redan i treårsåldern blev påverkade av vad deras kompisar tyckte om deras kläder.
– Det är både chockerande och nedslående. Jag tror att det finns osäkerhet både hos vuxna och hos barn, man vill inte riskera att gilla något som inte andra gillar.
Hennes förhoppning är att många vuxna ska bli mer tillåtande och uppmuntrande gentemot de som sticker ut.
– Det kanske är bra för människor att se att Ola Salo har smink och glitterboa, de kanske inte kommer i kontakt med det någon annanstans. Mello är normkreativt!
”Barnen speglar föräldrarna”
Hjalte Lagerkrantz på antimobbningsorganisationen Friends arbetar med att utbilda på skolor runt om i landet. Han menar att vuxna bär ansvaret att agera förebilder, både i verkliga livet och på internet.
– Föräldrarna är de som barnen speglas av mest. Som förälder måste man vara öppen med sitt barn och visa vad man bör och inte bör göra på nätet. Vi legitimerar nedsättande kommentarer om vi använder ett aggressivt språkbruk mot varandra.
Hjalte Lagerkrantz menar att det är svårt för barn att förstå vad som är rätt och vad som är fel då vuxna ofta sänder dubbla signaler på sociala medier.
– Man kan säga att vuxna är både en del av problemet och en del av lösningen. Vi kan välja om vi vill skapa en trygg plats för oss själva och våra barn och fungera som bra förebilder.
Han tar upp exemplet från Melodifestivalen 2012 där en publikbild på en kvinna med hår under armarna väckte avsky på nätet.
– Hur tror vi att våra barn ska våga vara dem de är om en privatperson som är i bild i en millisekund möts av en sådan hatstorm? Det här är inte bara för deras skull utan för vår också.
Ulricha Johnson vill värna om mer öppet klimat på sociala medier i stort och hoppas på en mer positiv attityd i framtiden.
– Sprid kärlek och inte hat, det är min målsättning. Klimatet kommer inte bli bättre om vi inte skärper oss. Det är vårt ansvar att berätta för barnen hur man ska göra, säger hon.
Ulricha Johnsons fem tips till Mello-tittande vuxna:
Tips 1. När du vill skrika något upprört, fokusera istället på hur cool ljussättning/ovanliga kläder/annorlunda koreografi det numret har. Fördjupningskurs: Uppmuntra normbrytande utseenden vad du än tycker om just de kläderna. Detta kan vara ett barns första aha-upplevelse i sin identitetsutveckling.
Tips 2. Lär barnen (och dig själv) att hitta något bra med allt. De älskar ju show – men vågar inte om alla vuxna dissar. Gör inte barn till oroliga trendpoliser som hackar på allt och alla.
Tips 3. Om någon sjunger orimligt falskt – prata om hur jättesvårt det är att sjunga med in-ear-högtalare.
Förr fanns medhörningen i monitorer på scenen, nu har artisten två små högtalare djupt inkörda i öronen, sjunger med känslan av lock för öronen, kan inte styra volymen, kan inte höra något alls som händer runtomkring. Prata också om vad direktsändning är och hur nervösa alla är, precis som du skulle ha varit.
Tips 4. Säg (och erkänn!): ”Den här låten kommer låta jättebra i bilradion i sommar när vi hört den 70 gånger.”
Tips 5. Akut handlingsplan: lämna rummet en stund. Gå in på toa och twittra eller vad du än behöver om du nu känner att du hade gjort Mello bättre själv.