– Det kändes som en klockren kombination när vi började snacka om att göra någonting tillsammans som har med odling att göra men också, vad gör man sen. Det är så många som står där i slutet av sommaren med sina grönsaker och inte vet vad de ska göra med allt de inte hann äta upp, säger hon.
Zucchinikris
Chili, tomater eller zucchini – det finns många grönsaker som tenderar att resultera i stora skördar som ligger och blir dåliga om det inte tas om hand. Just chili mognar ofta snabbt och alla på en gång.
– Det säger pang och så står man där. Då är mitt tips att skörda av dem, lägga dem i en plastpåse och in i frysen. Då har du räddat dem. När du har tid någon gång under vintern kan du ta fram dem och fermentera eller koka dem till en chilisås. Eller så tar du bara upp dem när du lagar mat och river med ett rivjärn rakt ner i maten. Det du inte använder kan du stoppa tillbaka i frysen, säger Jenny Neikell.
Själv stod hon nyligen med flera kilo zucchini efter en lyckad skörd. Och hon märkte på sociala medier att många hade samma ”problem”.
– Hela Instagram flödade över av zucchini, alla undrade vad de skulle göra. Då är mitt tips att pickla den, och gärna smaksätta den så som man gör med smörgåsgurka. Med dillkronor, lite senapsfrön, lök och vitlök. Då kan du använda precis som smörgåsgurka. Du kan ha den på en pastejmacka, till stek eller på en burgare, säger hon.
Om man är odlingssugen men inte kommit igång ännu, finns det någonting som fortfarande funkar att odla nu?
– Det beror lite på var i landet man bor, men det går absolut att så sallad nu. Man kan också så lite höstmorötter. Det hinner inte bli några jättestora grönsaker av det, men det kan ändå bli lite primörkänsla.
Vilket är ditt bästa tips för att komma i höststämning matmässigt?
– Jag älskar kål. Det är en sån fantastisk grupp av grönsaker som man kan göra så otroligt mycket med. Bara att ugnsbaka klyftor av spetskål och servera med lite brynt smör, citronzest och rostade hasselnötter. Sedan har vi kålrabbi, som är en grönsak som många undrar vad man ska göra med, den är helt magisk att pickla. Den är krispig som ett äpple och har jättemild kålsmak, så den kan man pickla och ha som snacks. Sedan har vi surkålen. Det är lite tidigt än men i slutet av augusti börjar det komma täta tunga huvuden av både rödkål och vitkål. Då ska man göra surkål, det har man ju sedan hela vintern. Kålfrosseri, det är höst för mig.
Mangoldrelish
Till cirka 500 gram
300 g mangold
300 g rödlök (cirka 3 lökar)
125 g rödvinsvinäger (1,25 dl)
125 g rödvin (1,25 dl)
120 g honung (1 dl)
85 g strösocker (1 dl)
4 g salt (0,75 tsk finkornigt av valfri sort)
1 msk neutral olja, tex raps eller solrosolja
Ta fram en eller flera rendiskade burkar med skruvlock.
Värm ugnen till 120 grader. Skölj de rena burkarna och locken och låt dem stå på en plåt eller ett galler i ugnen i cirka 20 minuter.
Skölj mangolden och skär bladen i en centimeter breda strimlor. Stjälkarna kan också användas om de inte är träiga. Skär dem i så fall i tunna skivor, cirka fem millimeter. Skala och skär rödlöken i tunna halvmånar.
Hetta upp oljan i en kastrull och stek rödlöken på medelvärme under omrörning till den är helt mjuk och lite brynt, det ska ta minst 20 minuter så att löken karamelliseras.
Tillsätt mangolden. Låt den smälta ner och låt vätskan koka bort.
Tillsätt vinäger och vin och låt vätskan koka bort.
Tillsätt honung, strösocker, och salt och låt koka i 8–10 minuter så att vätskan kokar ner och blir lite ”simmig”.
Ta ut burkarna precis innan de ska fyllas på så att de håller värmen. Häll eller skeda ner relishen i burkarna, fyll dem ända upp.
Fukta en bit hushållspapper och torka försiktigt bort eventuellt spill på kanten av burkarna, annars griper inte locket av ordentligt.
Skruva på locken, vänd burkarna upp och ner och låt stå i fem minuter.
Vänd tillbaka burkarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Därefter kan de sköljas i ljummet vatten för att få bort eventuellt spill på utsidan. Kontrollera att vakuum har bildats och förvara burkarna svalt och mörkt.
Kimchi
Till ca 1,1 kg
1 kg salladskål
20 g jodfritt salt, t ex havssalt (4 tsk finkornigt)
50 g gul lök (ca 0,5 lök)
10 g vitlök (3–4 klyftor)
20 g färsk ingefära
5 g gochugaru eller annan chili (färsk eller flakes) efter smak (1 msk)
Skölj salladskålen, även mellan bladen, och skär den i strimlor.
Vill du kunna äta kimchin med pinnar bör strimlorna vara 2–4 centimeter breda, men det går bra med både tjockare och smalare.
Lägg strimlorna i en bunke och strö över salt.
Massera in saltet så att det fördelar sig jämt och tryck sedan till strimlorna så att de ligger tätt backade i bunken.
Låt kålen stå och vätska sig i minst en timme i rumstemperatur.
Skala och finhacka löken. Skala vitlöken och ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den) och riv båda fint. Blanda ingefära och vitlök med chili till en pasta.
Om salladskålen har vätskat sig mycket kan en del av spadet hällas bort. Blanda ner lök och kryddpasta i salladskålen och rör om ordentligt så att kryddpastan fördelas jämt.
Tryck ner salladskålen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Pressa till kålen mellan varven så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst fem centimeter till kanten på burken.
Påstricket: Öppna burken. Ta en fryspåse som rymmer två liter och vecka ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästa står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 grader) i 5–7 dagar. Låt kimchin mogna i kylskåp i ytterligare minst en vecka.