På onsdagen varnande kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för ”enorma ekonomiska konsekvenser” för kulturarrangörer på grund av regeringens utlysta publiktak på 500 personer.
I Umeå ställs Sveriges största litteraturfestival, Littfest, in. Festivalen som skulle hållits nu i helgen har sålt runt 5 000 biljetter, och sedan tidigare drabbats av tunga avhopp från affischnamn som Jonathan Safran Foer och Helle Helle i spåren av coronaviruset.
– Det känns så klart fruktansvärt tråkigt, säger Erik Jonsson, koordinator för Littfest, till Västerbottens-kuriren.
Han kan ännu inte svara på vad de ekonomiska konsekvenserna blir.
Samtidigt har flera besökare delat uppmaningar i sociala medier om att inte kräva pengarna tillbaka.
”En ödmjuk uppmaning till dig som köpt biljett till Littfest… Vi tycker att det vore fint att inte kräva återköp. Se det som en liten donation till en av landets hårdast slitande kulturföreningar som nu drabbats av det oförutsägbara.”, skriver förlaget Teg Publishing på Instagram, där de även meddelar att de donerar avgiften för att hålla bokbord.
I Malmö drabbas flera stora scener. Malmö Opera, som tar in 1 500 personer i stora salongen och spelar för utsålda hus, kommer fortsätta spela men med begränsad kapacitet till 500 personer.
– Det är en stor, stor katastrof för oss, säger Michael Bojesen, vd på Malmö opera, till Sveriges Radio.
Konserthuset Malmö Live säger också till SR att situationen är allvarlig och att de ska begränsa kapaciteten på sina evenemang, och undersöka om det är möjligt att livestreama vissa konserter.
Malmös stora barn- och ungdomsfilmfestival Buff som skulle ägt rum 21-27 mars ställer in, men hoppas kunna flytta till i höst. De är inte oroliga för ekonomin, och hoppas kunna boka av biografhyror.
– Att en ideell förening som sysslar med barnkultur ska behöva ta en smäll för detta vore ju inte så kul. Men nej, jag känner mig inte orolig ekonomiskt, säger Buffs festivalchef Julia Jarl till Sydsvenskan.
Konsertlokalen KB skriver på sin hemsida att de kommer ”dra ner kapaciteten på våra evenemang och nattklubbar till 500 personer med omedelbar verkan”.
”Jättearbete framför oss”
I Göteborg påverkas bland annat konsertscenen Pustervik.
– Vi har ett jättearbete framför oss, säger Kim Abelsson på Pustervik till GP.
De kommer fortsätta att genomföra konserter som inte når upp till taket på 500 personer och diskuterar över möjligheterna för större konserter så att banden gör två spelningar.
– Så att vi kan dela upp publiken. Eller så tar vi bara in strax under 500 personer och ersätter de som inte ryms, säger Kim Abelsson.
Göteborgsoperan, Lorensbergsteatern och Folkteatern gav beskedet till GP på onsdagskvällen att de fortsätter med sina evenemang tills vidare, eftersom de begränsas till under 500 personer.
Även Göteborgs konserthus fortsätter men begränsar publiken till max 500.
Stadsteatern stänger – en person smittad
På Göteborgs stadsteater har en medarbetare konstaterats smittad och teatern stänger nu ner sin verksamhet och preliminärt till 29 mars.
– Att vi stänger nu direkt är mycket viktigt. Människor går förstås i första hand. Vi har både ett arbetsgivaransvar och ett ansvar gentemot vår publik. Utöver detta är det förstås viktigt att vi alla nu följer de instruktioner som myndigheterna beslutar om och rekommenderar. Vi hoppas verkligen att vi ska komma igång igen om två veckor, säger Göteborgs Stadsteaters vd Björn Sandmark i ett pressmeddelande.
På stora Partille Arena hänger evenemang som musikalen ”Grease” och konserten med Hammerfall löst och helgens stora festival Heyou, med kända influensers och Youtubers ställs in, uppger GP.
Metalfestivalen Abyss som skulle gått av stapeln nästa helg i Göteborgs filmstudios ställs in, men siktar på att hållas i november istället.
Håkan Hellströms konsert på Ullevi i juni kan skjutas fram, enligt GT.
I Stockholm har teatrar som Dramaten och Stadsteatern gått ut med information om att de genomför föreställningar även fortsättningsvis, men begränsar kapaciteten till 500 personer på de stora scenerna. Scener som Maximteatern, Dansens Hus och Nalen agerar på samma sätt.
Biljetter får bokas om eller ersättas med presentkort.
Konserthuset ställer initialt in alla konserter i stora salen, som har en kapacitet på nära 1 800 åskådare, medan konserter i Grünewaldsalen, som rymmer 460 besökare, från början var tänkt att forsätta. Men under onsdagen kom beskedet att en medarbetare på Konserthuset bekträfats med ett fall av coronaviruset - och därmed ställs samtliga konserter in fram till 28 mars.
Berwaldhallen genomför vissa konserter utan publik, men sänder dem live på nätet via sin playtjänst. Övriga konserter ställs in helt.
Konsertlokalen Debaser meddelar att ”de flesta spelningar kommer genomföras som planerat utifrån Regeringens direktiv, men vissa konserter kommer att bli framflyttade till nya turnédatum, vissa artister kan göra dubbla spelningar, och vissa kan bli inställda”.
De kommer inte lösa in biljetter till konserter som går av stapeln på utsatt datum.
Museer går ner i antal besökare
Dansmusikfestivalen Yard som skulle ha hållits i helgen ställs in.
Nationalmuseum och Moderna Museet håller öppet som vanligt, men begränsar besökarna till under 500 personer.
Kungliga Operan genomför sina evenemang med begränsad kapacitet i salongen.
I Uppsala ställer konserthuset UKK in de evenemang på stora scenen som är inplanerade den närmaste tiden, däribland en konsert med Smokie och en samtalskväll med Sveriges Radio.
Eldfesten, som firas som en del av der iranska nyåret Nouroz, och skulle ha ägt rum 17 mars ställs in i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Norrlandsoperan i Umeå genomför kommande föreställningar med publikrestriktioner på stora scenen, där platserna minskas från 470 till 370.
Den stora konsertarrangören Luger skriver på sin hemsida att de ombokar påverkade evenemang fram till 1 april och att biljettinnehavare kommer bli kontaktade.
Om coronavirusets spridning fortsätter en längre tid kan det få stora konsekvenser för kulturen.
– Just nu befinner vi oss i en slags nationell kris och då är det viktigt att alla hjälper till för folkhälsans bästa, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, till Sveriges Radio.
– Men på sikt är det viktigt att våra verksamheter får ett ekonomiskt stöd så att man klarar sig igenom den här krisen utan att hamna på obestånd. Ytterst kan det leda till konkurser i branschen, fortsätter Brännvall.