BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hjälp dem processa intryck från samhälle och omgivning. Fråga vad de själva tänker och om saker skulle kunna vara på andra sätt.
Hjälp barnen hitta ett språk
– Att ge barn ett språk för kroppsdelar, sexualitet och känslor gör det möjligt för dem att komma till en om något har hänt eller om de har frågor. Deras värld blir större och lättare att navigera, säger Nathalie Simonsson.
Försäkra dig om att barnen får många och likvärdiga ord att använda.
Det är till exempel vanligt att det finns en större tystnad och skam kring ord som används för att beskriva flickors kroppar och sexualitet. Uppmuntra barnen att hitta egna ord eller gör det tillsammans.
Skapa ett tryggt klimat
– Det kön barnet tilldelades vid födseln – förutsätt inte att det är så barnet själv känner. Var öppen för det och problematisera inte hbtq-identiteter, säger Malin Grundström.
Försök använda könsneutrala ord som ”barnet” istället för ”pojken” eller ”flickan”. Använd barnets namn istället för att säga ”min son” eller ”min dotter”. Du kan också introducera ordet ”partner” istället för ”pojkvän” eller ”flickvän”. Ge många exempel på hur familjer kan se ut och prata om olika alternativ på likvärdiga sätt.
Gör det också möjligt för barn att vara på många olika sätt och testa olika saker.
– Det handlar inte om att hindra barn från att göra något, utan att istället ge fler alternativ som värderas lika högt. De ska kunna följa sina egna vägar i livet utan att stoppas av könsmönster, menar Nathalie Simonsson.
Hjälp dem sätta gränser
Som vuxna vill vi gärna krama barn och ofta ber vi dem krama andra. Men det är sällan vi först frågar om det är något de själva vill. Gör det tydligt att de får välja vad de gör med sina egna kroppar och att deras val respekteras.
Då blir det också mer självklart för dem att i sin tur respektera andras gränser.
– Ens kropp är ens egen. Får man rätt verktyg som liten blir det lättare att benämna skeenden och vilka gränser man har. Många förskolor jobbar till exempel med en ”stopphand”, berättar Malin Grundström.
Utforska känslor
Även här är det viktigt att erbjuda barn många ord för att sätta fingret på sina känslor. Utforska dem via böcker och film genom att till exempel fråga barnen hur de tror en rollfigur känner när den råkar ut för en viss händelse.
Du kan också göra det i lekar och genom rollspel: hjälp barn få syn på sina egna känslor och att se att andra i leken kanske känner annorlunda. Skifta roller för att byta perspektiv.
Fundera på dina reaktioner
Om du känner att något är laddat eller pinsamt, försök fundera på vad det är som händer i dig. Finns det andra sätt du kan reagera på?
– Sexualitet och lustfyllda känslor är något alla föds med. Det är inget som kommer i puberteten, men det tar sig uttryck på skilda sätt vid olika faser av livet. En anledning att det ses som knepigt att prata om med små barn är att det sker en sammanblandning med vuxen sexualitet. Men det ser annorlunda ut i det lilla barnets liv, säger Nathalie Simonsson.
Bolla med omgivningen
Även om man själv inte tycker det är konstigt med barns sexualitet kan man känna oro över vad andra tänker. Testa istället att dela med dig av tankar och erfarenheter, exempelvis med andra föräldrar på barnens förskola.
Försök komma överens om att ha en tillåtande och positiv hållning. Bolla med varandra om det uppstår knepiga situationer.