En engelsk version med hashtag #metoo följde ett par dagar senare. Därpå klev svenska kvinnor fram i bransch efter bransch. Först ut var skådespelare under hashtaggen #tystnadtagning.
Senare följde bland andra jurister under parollen #medvilkenrätt, sångare (#visjungerut), politiker (#imaktenskorridorer), idrottare (#timeout) och journalister (#deadline). Varje berättelse var unik men när de samlades synliggjordes ett mönster.
– Jag var så imponerad över att de här vittnesmålen var så sakligt berättade. De innehöll inte så starka känslouttryck utan scenerna var tillräckligt starka i sig själva. Det gjorde att de som tog del av berättelserna kunde reagera med sina egna känslor, säger Calle Brunell.
För de flesta kvinnor kom kraften i uppropet inte som någon överraskning, men många män var helt oförberedda på den starka strömmen av berättelser. Reaktionerna hos män blev också olika. En del män började fråga sig vad de har för ansvar och hur de kan bidra till förändring. Andra män ville eller kunde inte ta in verkligheten, satte på sig skygglappar och började istället ifrågasätta kvinnorna.
Varför tror du att metoo-berättelserna mottogs med nonchalans bland en del män?
– Jag tror att det fanns eller finns en dövhet för kvinnors livsberättelser generellt bland män. Att det som kvinnor är och gör inte är lika viktigt. Jag tror också att skepticismen berodde på ett försvar. Män kände att världen inte kan vara såhär ond och läskig och valde att då inte tro på berättelserna istället, säger Calle Brunell.
Bra idé att tro på kvinnorna
Frågan om hur män på bästa sätt kan hantera sådana berättelser är central i Calle Brunells bok. Ett exempel på denna problematik ges av forskaren och författaren Nina Åkestam i en krönika i Svenska Dagbladet. Hon beskriver hur hon berättar för sina manliga vänner om när hon som sjuttonåring blev våldtagen.
Vännernas reaktioner var inte särskilt hjälpsamma. I krönikan skriver hon: ”Jag skäms inte över våldtäkten. Jag skäms för att jag ställer till problem. Jag skäms för obehaget, ilskan och sorgen min historia utlöser hos dem som får höra den.”
Den mängd av vittnesmål som kom fram under hösten 2017 tvingade många män att konfronteras med med det faktum att de levt i en alternativ verklighet. Calle Brunell menar att det därför inte är överraskande att kvinnor känner sig osäkra på hur män ska hantera de nyfunna kunskaperna.
Vad tycker du är bra att tänka på som man som får förtroendet att ta del av ett sådant vittnesmål?
– När det gäller att lyssna är det en bra idé att för det första tro på kvinnorna, att tro på berättelserna. Det andra är att det kan vara bra att ha lite koll på ens egna känslor, så att man kan sitta kvar och lyssna utan att drabbas av vrede. Det kanske inte är ens uppgift att nita någon, att agera eller ens att ge goda råd. Utan att helt enkelt sitta kvar och lyssna. Men det kan vara jättesvårt, säger Calle Brunell.
I boken utgår han från sig själv och sina egna erfarenheter som son, vän, partner och psykolog. De personliga berättelserna varvas med aktuell forskning. Med det som utgångspunkt menar Calle Brunell att den traditionella manligheten är en ”tjuv”, eftersom den stjäl mäns känslor och deras förmåga att ha nära relationer.
– En av de riskfaktorer som tydligt utkristalliserats i forskningen är att de män som utsätter kvinnor för sexuellt våld tycker att det här med traditionell manlighet är lite härligt, exempelvis en sådan sak som aggressivitet. Vi vet också att traditionell manlighet leder till fysisk och psykisk ohälsa. Den verkar alltså ställa till det för både män själva och för folk i deras omgivning.
Hur skulle det kunna se ut istället?
– Män är komplexa djupt kännande varelser, där är det ingen skillnad mellan män och kvinnor, men i offentliga samtal och i bilden av män kan de framstå som stela och begränsade. Manligheten är under konstant förändring och ur mitt perspektiv går den åt rätt håll. Jag tror på att bygga vidare på en mansroll som inte bygger på styrka och dominans utan på närhet, intima relationer och en bred palett av känslor.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.