Men trots att vi väntas springa på fler julbord i år än i fjol, enligt en undersökning bland svenska krögare som branschorganisationen Visita gjort, väljer många att skippa köttet.
Vegetarisk och vegansk mat har hittat fram till det allra heligaste – julbordet.
– Det blir godare, är mer miljövänligt och nyttigare eftersom det inte är hälsosamt att vräka i sig mycket kött. Det är till och med vackrare, ett julbord med många kötträtter är sällan särskilt färgglatt, säger Sara Ask, kokboksförfattare och dietist som tillsammans med Lisa Bjärbo skrivit kokboken Ännu mera vego (Ordfront).
Hon anser att det enklaste om man vill äta mer grönt är att utgå från det traditionella julbordet men ställa fram alternativ till kött.
– Här har man chansen att blanda in rolig vegetarisk mat och dra ner på kötträtterna, även om alla inte är fullblodsvegetarianer.
Skippa ålen
För de som inte vill skippa skinkan men ändå tänker klimatsmart gäller ekologiskt och kravmärkt, samt att maten inte ska ha transporterats långa sträckor. Köp närodlat istället för importerat – till exempel svensk grönkål istället för sallad som kommer från utlandet.
– Välj svenskt, ekologiskt naturbeteskött när du väl äter kött. Det bidrar till att hålla ängsmarker öppna och har ofta högre krav på djurhållningen, säger Anna Wolf, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.
Även när det gäller fisk får man tänka till, bäst av julbordsklassikerna är sill som inte är en hotad art och miljömässigt ett bra val. Men det finns stora problem med utfiskning av andra arter.
– Ålen är en akut utrotningshotad art som överhuvudtaget inte har på julbordet att göra, säger Anna Wolf.
Att ”vegopeppa” julmaten genom att ersätta köttet med gröna alternativ är det bästa sättet att bli klimatsmart menar hon.
– Förr hade man inte råd att äta kött hela året, då sparade man sig till jul. Nu äter folk kött varje dag så det är inte festligt längre. Om vi kan minska portionerna på julbordet och inte köpa lika mycket kött så är det bättre för miljön. Folk blir mätta ändå, varje år slängs mycket julmat efter helgerna.
Julskinka
Välj närproducerat, ekologiskt och gärna svenskt kött så skänker du inte bara miljön en tanke utan även djuren. För den som vill slopa köttet finns vegetarisk julskinka att köpa i många matbutiker, den är ofta baserad på vetegluten och sojaprotein.
Varför inte ersätta skinkan helt med senapsgriljerad kålrot eller tofu? Garanterad rumpfri.
Ål
Varning! Hör inte hemma på julbordet överhuvudtaget. På mindre än 60 år har över 99 procent av de glasålar som funnits vid europeiska kuster försvunnit. De flesta restauranger har slutat servera den starkt utrotningshotade och rödlistade arten, men fortfarande dyker rökt ål upp bland julmaten. Byt ut ålen mot till exempel rökt röding eller annan fisk som inte är hotad eller kanske rökt tofu.
Lax
Den vanligaste laxen produceras i stora odlingar. Vid vanlig odling används ofta bekämpningsmedel, antibiotika och andra kemikalier för att bland annat behandla mot sjukdomar som laxlusen. Köp Krav-märkt lax, allra bäst är den vildfångade fisken men den kan vara svårare att få tag i.
Köttbullar och korv
Även här gäller närproducerat och ekologiskt kött – helst svenskt. Men det finns många färdiga alternativ som ”vegokorv” och ”vegoköttbullar” av svamp eller sojaprotein.
Tröttnar du på att försöka hitta ”låtsasjulmat” – satsa hellre på goda vegetariska rätter som inte försöker efterlikna köttbullar och prinskorv.
Apelsiner, clementiner, mandlar
Citrusfrukterna tillhör de mest besprutade frukterna i världen. Även sötmandel, som inte är en nöt utan en stenfrukt, besprutas hårt inom konventionell odling. Välj ekologiska varianter, speciellt om du ska använda apelsinskalen till exempel till bakning eller julgodis.