Under hösten har hon och kollegan Kajal Rathore serverat indisk lunch en gång i veckan, som en del av projektet Container kitchen. Det är ett projekt som låter personer som vill arbeta inom restaurangbranschen testa sina idéer på kunder. De har fått en stadig kundkrets. Nu åker folk hela vägen från Gamlestaden för att äta deras linsgrytor, grönsakscurrys och stekta ris.
Få vegetariska bord
Inför julen fick de idén att laga ett vegetariskt julbord med influenser från det indiska köket. De ville testa någonting annorlunda och hade inte hört om att någon gjort det förut.
– Jag har bott här i 12 år men aldrig hört talas om något indiskt julbord. När jag och mina vänner ville äta ett svensk julbord hade vi svårt att hitta ett som var vegetariskt, säger Kajal Rathore.
De läste på om det svenska julbordet och jämförde med hur man brukar äta under de traditionella högtiderna i Indien. Till skillnad mot vad de brukar laga innehåller det svenska julbordet mycket kött och fisk. Däremot slogs de av att smakerna och kryddorna är ganska lika.
– Vi använder mycket kanel, kardemumma och kummin när vi lagar mat. Det är ju kryddor som finns i den svenska julmaten också, säger Kajal Rathore.
Kalla förrätter
Genom arbetet på Container kitchen fick de låna en lokal och i mitten av november lagade de julbordet för ett 30-tal hungriga gäster. Till förrätt serverades de friterade potatisbollarna aloo vada som är ett vanligt gatusnacks i norra Indien. På förrättsbordet fanns också pickels, mangochutney och en raita med rödbetor. På det varma bordet trängdes grytorna. Här fanns dal makhani med svarta linser och channa masala med kikärtor. Till det serverades ris och två olika sorters indiskt bröd.
Indisk pudding
Efterrätten var en indisk pudding och en morotsröra med saffran och kardemumma. Därefter serverade de rykande hett chai-te, som precis som glögg är smaksatt med kanel, kardemumma och kryddnejlika.
Gästerna tog om flera gånger och verkade mycket nöjda med den annorlunda julmaten. Egentligen hade Kajal Rathore och Deepika Swarnkar velat servera julbordet flera gånger men lokalen var inte ledig fler datum innan jul. Nu planerar de i stället för att starta en egen restaurang med traditionell indisk mat. De har byggt upp en trogen kundkrets på Ringön och letar efter lediga lokaler där.
– Vi vill få göteborgarna att testa en annan typ av indisk mat. Inriktningen skulle vara vegetarisk och vegansk mat och vi skulle gärna ha en lite friare meny som vi kan ändra ofta, säger Kajal Rathore.
Lagar traditionellt
Det finns redan gott om indiska restauranger i Göteborg. Men enligt Kajal Rathore och Deepika Swarnkar serverar många av dem svenska versioner av de indiska rätterna. Här lagas till exempel kyckling tikka masala ofta med grädde och smakar mycket sötare än i Indien. De själva skulle vilja laga mat som de äter själva hemma hos familjen. Det är också viktigt för dem att matlagningen får ta tid.
– Vi lagar allting från grunden. Vi använder till exempel våra egna masalas, alltså kryddblandningar, som vi blandar själva eller som våra mammor skickar hit från Indien, säger Kajal Rathore.
Aloo vada
Friterade potatisbollar som är populära som gatusnacks. De kommer ursprungligen från norra Indien och serveras ofta med chutney.
Till fyllningen:
2 potatisar
1 gul lök (finhackad)
1 msk riven ingefära
1 grön chili (finhackad)
Några curryblad
1 krm senapsfrö
1 krm kumminfrö
1 krm gurkmeja
En näve färsk koriander
½ msk pressad lime
2 msk olja
Salt
Till frityrsmeten:
2,5 dl kikärtsmjöl
1 krm gurkmeja
Salt
Vatten
Olja att fritera i
Gör fyllningen såhär:
Koka och mosa potatisarna.
Värm olja i en stekpanna.
När oljan är varm, stek senapsfrön kummin, curryblad, gurkmeja, ingefära och chili några sekunder.
Lägg i hackad lök och stek tills den är gyllenbrun.
Blanda det stekta med potatismoset.
Blanda i koriander och limejuicen och smaka av med salt.
Forma runda bollar.
Gör smeten såhär:
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt vatten tills smeten har en lagom konsistens.
Sedan:
Hetta upp olja.
Rulla potatisbollarna i ett tunt lager frityrsmet.
Fritera tills bollarna är gyllenbruna.
Låt dem droppa av och svalna.
Channa masala
En populär curry som görs på kikärtor. Den är enkel att laga och alla regioner har sin egen variant på rätten.
Ingredienser
6–7 dl kikärtor
3 stora gula lökar (finhackade)
3 stora tomater (finhackade)
2 msk ingefära- och vitlökspuré
1 tsk kumminfrö
2–3 lagerblad
3 msk channa masala (kryddblandning)
1/2 tsk garam masala (kryddblandning)
1 tsk chilipulver
1 msk kummin- och korianderpulver
3–4 msk olja
2 msk smör (kan uteslutas)
Färsk koriander
Salt
Förberedelser:
Blötlägg kikärtorna över natten. Koka dem sedan i saltat vatten.
Gör såhär:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Häll i lagerblad och kumminfrö och stek med den hackade löken.
Addera ingefära-vitlökspuré och finhackade tomater och koka några minuter.
Tillsätt resten av kryddorna och koka ihop.
Häll på kikärtorna, späd med vatten och salta efter smak.
Koka 10–12 minuter och servera med färsk hackad koriander.
Gajar halwa
En traditionell indisk efterrätt där morötter kokar långsamt i mjölk. Kardemumman och nötterna gör att den passar bra som efterrätt på julbordet.
Ingredienser
1 kg morötter
1 liter mjölk
1,2 dl socker
¾ tsk kardemumma
Finhackade nötter (till exempel mandlar, cashewnötter eller pistage)
Gör såhär:
Riv morötterna fint.
Blanda mjölken och morötterna i en stekpanna. Koka på medelvärme tills mjölken kokat bort.
Häll i socker, nötter och kardemumma och koka tills sockret har löst sig.
Garnera med resten av nötterna.
Servera medan den fortfarande är varm.