Journalisten och kokboksförfattaren Ann-Cathrine Johnsson säger att hälsoargumenten för att äta mer bönor är många. De är inte bara näringsrika och innehåller mycket vitaminer, mineraler, spårämnen och fibrer. Bönor är också en bra proteinkälla – vilket är praktiskt för den som vill dra ned på sitt köttätande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En annan fördel är att de innehåller resistent stärkelse som påverkar tarmfloran, som i sin tur påverkar immunförsvaret positivt och ser till att vi håller oss friska.
Bra för mättnaden
Bönor innehåller samtidigt långsamma kolhydrater vilket innebär att blodsockret håller en stabil kurva och vi håller oss mätta längre.
– Man har också sett att när blodsockerkurvan är stabil så påverkas även kognitiva funktioner som koncentration, arbetsminne och uppmärksamhet. Det är kan också bidra till bättre hälsa, säger Ann-Cathrine Johnsson.
Hon har gjort boken Bättre hälsa med bönor tillsammans med fotografen Lena Djuphammar. Hon tycke sig se att bönans status har höjts på senare år. Tidigare tänkte människor på den som ett tillbehör snarare än ett livsmedel som kan stå för sig själv. I dag pratar man om bönan som nyttig och klimat-smart.
– Det finns så mycket trender när det handlar om mat. Trender som kommer och går och, kan vara ganska onyanserade. Men när det gäller bönor kan man se riktiga effekter och det är vetenskapligt belagt. Om man ska pratar om bönor som en trend så tror jag att det är en trend som har kommit för att stanna. Jag är övertygad om att vi kommer att äta mer och mer bönor.
Vilken är den största missuppfattningen om bönor?
– Många kanske tänker att de är tråkiga, och att man kan få orolig mage av dem. Har man en väldigt känslig mage kanske man kan få det, men om man tillreder bönor på rätt sätt så får de allra flest inte magproblem av dem, säger hon.
– En annan missuppfattning är att det är krångligt att använda bönor i matlagningen, men det finns jättemånga olika sorters färdigtillredda bönor av bra kvalitet att använda.
Hon hoppas att boken ska få fler att våga använda bönor på nya sätt.
Även i bakning
– De flesta tänker på bönor som något som används i grytor och sallader eller som tillbehör. Men i vår bok har vi även använt dem i bakning och smoothies. Tanken är att man ska inspireras att använda bönor på nya sätt. Vi har till exempel recept på mung-bönssoppa, koreansk böngryta och amerikanska cannellinipannkakor. Vi har även recept på glass. Den är lite speciell men väl värd att prova.
Har du själv någon favoritböna?
– Den bruna bönan har jag inte varit speciellt förtjust i sedan jag åt dem i skolans matbespisning, där de hade den där lite mosiga konsistensen. Men nu har vi använt bruna bönor på ett annat sätt i ett recept med salvia, champinjoner och bacon i stället för det traditionella receptet med bruna bönor och fläsk. När man slipper den där mosiga konsistensen tycker jag att den bruna bönan är jättegod. Den har nog blivit min favorit.
3 recept med bönor i huvudrollen
Chipotle chili med kidneybönor och mörk choklad
4 PERSONER
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili utan kärnor
300 g chorizo
1 msk rapsolja
1 burk kidneybönor
(à 400 g)
1 burk kikärtor (à 400 g)
1 tsk chipotle chilipeppar
400 g körsbärstomater
1 burk krossade tomater
(à 400 g)
1/2 tsk salt
1 msk finhackad mörk
choklad, 70 %
1 msk hackad, färsk rosmarin
bröd
En enkel rätt att laga då man är många. Bönorna kan varieras och blandas efter tycke och smak. Den mörka chokladen ger en extra dimension.
Hacka lök, vitlök och chili. Skiva chorizon. Fräs chorizon i olivolja tillsammans med lök, vitlök och chili i en gryta på medelvärme i ca 5 minuter.
Häll i resten av ingredienserna utom choklad och rosmarin. Småkoka i 10–15 minuter. Riv över chokladen och rosmarin och rör runt. Servera med bröd.
Tabbouleh med sojabönor och grillad halloumi
4–6 PERSONER
1 dl quinoa
2 krukor bladpersilja
3 tomater
1 gul lök
1/2 dl olivolja
1 burk sojabönor
(à 400 g)
saften från 1/2 citron
salt
svartpeppar
halloumi
Tabbouleh är en favorit i Mellanöstern och i det nordafrikanska köket. Persiljan är huvudingrediens. Tabbouleh används som sidorätt och är god till allt från grillat, lamm- och korvrätter till halloumi.
Koka quinoa. Finhacka bladpersilja, tomat och lök. Lägg quinoan i en skål och blanda i persilja, tomater, lök och sojabönor.
Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Stek halloumin tills den får fin färg och blir härligt krämig.
TIPS! Tabbouleh görs vanligen på bulgur eller couscous, men quinoa är en utmärkt variant liksom matvete eller mathavre.
Brownies med hasselnötter och svarta bönor
20 BITAR
1 burk kokta svarta bönor (à 400 g)
3 ägg
2 1/2 msk olivolja
2 msk hasselnötter
1 dl kakao
1 dl kokossocker
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
150 g mörk choklad, 70 %
Mättande kakor som är klart nyttigare än vanliga brownies. Att de innehåller bönor är det nog ingen som kan tro …
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form, ca 20x25 cm. Mixa bönorna i en matberedare eller mixer. Tillsätt ägg, olivolja, hasselnötter, kakao, kokossocker, vaniljpulver och salt och mixa tills smeten är slät. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro, alternativt över vattenbad. Häll ner chokladen i smeten, rör ihop och häll därefter smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills kakan är klar. Känn med provsticka.
Låt svalna innan du skär den i bitar.