I rapporten slås även fast att kulturverksamhet har en mycket positiv effekt på social sammanhållning, något som i sin tur gör att samhällen läker snabbare.
”Det finns också en stark koppling mellan konst, kultur och social- och psykologisk hälsa”, konstaterar företrädare för Världsbanken och Unesco i en uppföljande artikel som publicerats på Worldbank blog.
I Sverige fick kulturen i våras 500 miljoner i krisstöd av regeringen och samarbetspartierna. I mitten av augusti kom besked att kulturen nu ska tilldelas ytterligare en och halv miljard kronor.
Hur ser räddningspaketen ut i andra länder? Här intill är några nedstamp.
Nigeria
Stenhårda krav
l Nigerias myndigheter har i stort sett varit inaktiva i arbetet att hjälpa den blödande kultursektorn, enligt magasinet i-D:s korrespondent. En synlig ansträngning nämns dock: Motsvarande 489 miljoner kronor har avsatts för ett Starta eget-projekt där unga kan söka lån. Men kraven är stenhårda. Förutom att visa en förmåga att kunna skapa jobb och främja utlandskontakter måste ansökarna också kunna betala tillbaka lånet med nio procent ränta över en tioårsperiod.
Tyskland
”Kultur är inte lyx”
Kulturen ska stå ”högst på prioriteringslistan” förkunnade förbundskansler Angela Merkel redan tidigt i våras. Snabbt började också stöd på miljarder delas ut. Förutom räddningspaket ”Neustart Kultur” på tio miljarder kronor, som delas ut i form av bidrag, kan kulturutövare också söka medel ur potten om motsvarande 500 miljarder kronor som regeringen öronmärkt åt frilansare och småföretagare. Dessutom finns regionala stöd.
– Kultur är inte en lyx som man bara har råd med i goda tider, säger Monika Grütters, chef för Tysklands kulturdepartementet till magasinet IQ.
Singapore
Satsar digitalt
Sjösatte redan i mars ett omfattande stödprojekt om motsvarande nästan 349 miljoner kronor för kultursektorn, vilket bland annat inkluderade lönestöd och finansiering för digitalisering av konstformer där det är möjligt, skriver The Straits Time.
Finland
Öppnar upp igen
Ett stödpaket om motsvarande 185 miljoner kronor har den finska staten delat ut till teatrar, museer, cirkusar och orkestrar för att täcka upp för vårens stora inkomstbortfall. I början av augusti fick kulturbranschen klartecken att åter slå upp sina dörrar för evenemang med över 500 personer, om riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd följs. Glädjen kan dock bli kortvarig. Experter varnar för att en andra coronavåg står för dörren, skriver Svenska Yle.
Sydafrika
Tusentals ansökningar
Landets kulturråd stöttar konstnärer vars arbete hindrats av pandemirestriktionerna. Dessutom har departementet för sport, konst och kultur etablerat ett krispaket som ska ersätta inställda liveevenemang och produktioner. Drygt 5 000 ansökningar har hittills inkommit, enligt All Africa.
Storbritannien
”Alla jobb kan inte räddas”
18 miljarder kronor i ett riktat coronastöd. Beslutet kom i juli, bara dagar efter att ett upprop med 1 500 artister krävt statligt stöd för att rädda livemusikbranschen. Förutom att kulturindustrin är en betydande exportnäring i Storbritannien är den också viktig för landets turism. Men hela vägen räcker pengarna inte.
– Tyvärr kommer inte alla att överleva, och alla jobb kan inte räddas, sa Storbritanniens kulturminister Oliver Dowden till BBC.