Nöjer du dig med skidåkning i Göteborg kan du komma riktigt billigt undan när det gäller transport. Med en buss- eller spårvagnsbiljett tar du dig till exempel till Kviberg, där inomhusarenan Skidome står öppen året om för längdskidåkning. Inträde för en dag kostar 249 kronor, 149 kronor för barn, studenter och pensionärer.
Just längdskidor är ett bra alternativ för den som är nybörjare, enligt Martin Männer. De vintrar som snön lägger sig över Göteborg brukar skidklubbar göra egna spår som är gratis att åka i, till exempel på Partille golfbana i Öjersjö där Sävedalens AIK brukar hålla till. Det krävs inte så mycket snö för att det ska fungera.
– Tittar man på alpint är det lite större snömängder som ska till för att man ska få åkbara backar. Då krävs kyla, men anläggningar brukar kunna vara igång om det är hyfsat väder, säger Martin Männer, som rekommenderar de närliggande skidanläggningarna Alebacken, Bollekollen och Ulricehamn Skicenter.
Alla tre går att ta sig till med kollektivtrafik från Göteborg. Via buss med ett byte i Borås tar du dig till Ulricehamn Skicenter där ett liftkort för en dag kostar 350 kronor för vuxna. Bollekollen i Bollebygd ligger också två bussresor bort och där kostar ett dagpass 270 kronor för vuxna. För att ta dig till Alebacken i Alefors åker du först tåg och byter sedan till buss i Nödinge. Ett dagspass för vuxna kostar 240 kronor.
Den som ändå vill ta sig längre bort kan eventuellt hitta både billigare resor och boenden genom egen research. Men för den som är ute efter något smidigt rekommenderar Martin Männer paketresor, som även de kan vara prisvärda.
– Men billigt, det är det ju inte.
2. Låna, hyr eller köp begagnat
Det krävs förstås både varma kläder och utrustning för att det ska bli någon skidsemester. På Fritidsbanken på Frölunda Torg kan du låna allt du behöver – helt gratis. De har allt från underställ och skidkläder till längdskidor, slalomskidor, snowboardar och ryggplattor. Det går bra att gå dit två, tre dagar innan och lägga undan det du behöver. Det enda du behöver för att låna prylarna är att lämna ditt namn och telefonnummer. Under loven är det högt tryck, så har du möjlighet att lägga din resa utanför de veckorna har du större chans att få tag på allt.
Vid de flesta skidanläggningar går det att hyra utrustning. Det går även att hyra i Göteborg och ta med sig, till exempel på Sporthyra i Mölndal eller skidbutiker som Åkes Sportservice på Hisingen. Oavsett var kommer det att kosta några tusenlappar för en veckas hyra.
Planerar du att göra skidåkande till en vana kanske du vill köpa egna grejer. Tracks Recycle i Majorna säljer begagnade friluftskläder och -utrustning. De satsar på produkter i de högre prisklasserna, som begagnade kostar ungefär hälften av nypriset. Ska du åka så långt som till Åre finns en liknande butik där, Åre Mountain Recycle.
På hemmaplan går det även att byta in gamla grejer och köpa begagnat för mellanskillnaden. Det gör du på Snabb sport- och byteshandel på Magasinsgatan, där det främst finns utrustning för barn som behöver byta upp sig till större storlekar.
3. Hyr eget boende och laga egen mat
Åker du iväg och behöver bo någonstans kan det vara klokt att försöka hitta en egen stuga eller lägenhet som du kan dela med ditt resesällskap. Mat är dyrt i backarna, så har ni tillgång till eget kök kan ni fixa både middag och lunchlåda.
Du kan boka boende via researrangörer som Fjällresor eller Skistar, eller på egen hand via exempelvis Airbnb.
4.Ta bussen
Buss är ofta ett billigare färdsätt än tåg. Fjällexpressen tar dig exempelvis från Göteborg till Sälen eller Idre fjäll. Även till Alperna går det att boka buss via de större skidresebolagen. Om du hellre åker tåg är det en god idé att boka tidigt. Sittvagn är billigare än liggvagn.
5. Åk på längden istället för utför
Skippar du backarna slipper du även köpa liftkort för att ta dig uppför dem, något som kan kosta ett par tusenlappar per person för en veckas semester. Välj antingen bort det helt eller ägna bara några dagar åt utförsåkning och åk längdskidor resten av tiden.
6. Undvik loven
Priserna är som allra högst under sport- och påskloven. Försök därför att åka tidigt, i januari eller under sen vår. Tänk på att loven ligger lite olika i olika delar av landet.
7. Satsa på naturupplevelsen
Är du en mycket van skidåkare med god fysik och ett gott lokalsinne kan det vara ett alternativ att hoppa över liften och vandra upp för backarna. För den som har bra vildmarkskunskaper och koll på säkerheten väntar en vacker naturupplevelse och spännande offpiståkning.