Magdalena Marano gjorde sitt första demonstrationsplakat – svartmålat med ett lila kvinnotecken – som 14-åring. Sedan dess har hon blivit en hängiven plakatentusiast, som ofta är med på demonstrationer och lika ofta har nya plakat, gärna med detaljer som tyggirlanger pärlor, paljetter och påklistrade tangenter från en trasig dator.
– Det blir som att man blir en extra talare på demonstrationen, med en konstant pratbubbla över huvudet, säger Magdalena Marano som brett ut färg, papper och plastschabloner över golvet i lägenheten i Kärrtorp – stockholmsförorten som blivit en symbol för antirasistiskt engagemang sedan den stora demonstrationen här efter nazistattacken på torget i december.
Tackad av tårtkvinnan
Hon visar upp några av sina gamla plakat, ett från Kärrtorpsdemonstrationen med en tårta som smackar in i ett hakkors, och den klassiska parollen ”inga nazister på våra gator”. Ett annat av hennes plakat på samma tema har texten ”Tårtor är inget hot – rasism, antifeminism och tystnad är ett hot.”
– Det plakatet användes under motdemonstrationen när Svenska motståndsrörelsen tilläts demonstrera under kristallnatten. ”Tårtkvinnan” kom fram till mig och tackade. Det kändes roligt.
Vad ska du ha för plakat på första maj?
– Jag har inte klurat ut exakt vad det ska vara. Men det kommer att handla om feminism. Jag kommer förmodligen gå i Fi-tåget, det känns väldligt aktuellt att göra det i år.
Vad är ett bra plakat?
– Det är kort och slagfärdigt. Jag tycker om när det är färggrant, så att ögonen fastnar på det.
Sparar du alla plakat?
– Jag har märkt att det går att återanvända dem. De blir som en slags konst, så en del har jag sparat. Ofta är de ju väldigt snabbt gjorda och det är en del av charmen, säger Magdalena Marano och visar upp ett plakat som hon snickrade ihop på tunnelbanan på väg till en demonstration utanför ryska ambassaden till stöd för Pussy Riot.
Det verkar som att du jobbar med ganska små format på plakaten?
– Ibland går jag på demonstrationer ensam och då vill jag gärna kunna ha med plakatet enkelt i en påse. Under demonstrationen mot Svenska motståndsrörelsen på kristallnatten var jag glad att jag hade plakatet i en påse eftersom jag hamnade i samma tunnelbanevagn som ett gäng nazister på vägen dit. Annars tycker jag att det kan vara bra att ha plakatet synligt på väg till demonstrationen. Kanske får man med sig någon som annars inte hade gått dit.
Hur tänker du kring att använda humor för att få fram budskapet?
– Det är väldigt vettigt, det är sådana plakat som jag ofta fotar när jag är på demonstrationer. Det är bra att använda humor och att ta i lite. Jag såg ett plakat med texten ”Kvinnor behöver män lika mycket som en fisk behöver en cykel”, som var helt fantastiskt.
Magdalenas plakatskola – steg för steg
Foto: Thea Holmqvist
1 – Förbered. Det här är ett bra grund-kit för plakatmakande.
2 – Skär till. Tänk på att inte ha för höga plakat, så de inte fastnar i vinden.
3 – Måla. Tänk på att det kan börja regna, använd vattenfast färg.
4 – Malla. Tryckmallar är ett bra tips, speciellt om man ska göra många plakat.
5 – Sätt ihop. Det är bra med budskap på både fram- och baksidan.
6 – Linda. Mjuka handtag är bra för händerna när man ska bära länge på plakaten.
7 – Peppa. Ett vackert plakat höjer humöret hos dina meddemonstranter.