Göteborgskrogen Blackbird serverar inga animaliska produkter ”av respekt, medkänsla och omtanke om djuren och djurens rättigheter”, enligt restaurangens egna beskrivning. Sedan öppningen 2015 har både veganer och ”köttisar” hyllat utbudet och inte minst det årliga julbordet.
Många färdiga produkter
Så Dagens ETC frågade Sandra Haugen, kock på Blackbird om vad man ska tänka på om en vegan skulle komma på julen.
– Om man är en ”köttissläkt” som ska bjuda hem en vegan tror jag man kan fokusera på ett klassiskt julbord men med mycket grönsaker. Det finns mycket på julbordet som redan är grönsaksbaserat som man lätt kan köra veganskt till alla, som rödbetssalladen. Sedan tycker jag man kan skaffa veganska köttbullar, och vegansk skinka till personen ifråga, det finns många sådana färdigprodukter att köpa. Men det finns också bra recept för veganska köttbullar eller senapssill med aubergine, som många tycker smakar likvärdigt som senapssill, om inte godare, säger Sandra.
Snåla inte med kryddorna
Sandra har själv varit vegan i tolv år och arbetat på Blackbird sedan starten. För att lyckas med vegansk matlagning krävs det att man inte snålar med kryddningen menar hon.
– Inte heller fett, det är bra att använda havregrädde och olja och så, för att få till en bra smak, säger hon.
Sandra ser fram emot att börja med julmaten, som i år inte kommer serveras som en julbuffé på Blackbird utan som en tilläggsmeny från slutet på november.
– Jag älskar jul, hemma vill jag bara laga grönkål, det är bra säsong för det och det går att variera väldigt mycket, jag gör även saker med brunkål och ångkokt långkål. På jobbet har vi en del köttsubstitut men fokus är snarare att de ska vara goda än att det ska vara likt kött. Tidigare år har vi haft tofuspjäll, som har en bra smak och konsistens. Skinka och korv har vi gjort av seitan, det är också en grej folk borde göra mer hemma, det tar tid men det är inte så svårt och skapar en helt annan konsistens än vad man kan hitta i affären. Sedan tycker jag saffran är viktigt i någon form, saffranskaka eller kola eller något.
– Mycket som är i säsong passar också på julbordet, det finns nu fina apelsiner från Spanien och grönkålen i Sverige, som är bäst efter att ha fått frost, kommer i december.
3 snabba frågor
Hur gör man seitan?
– Man blandar ihop smaksättning, knådar ihop med glutenmjöl, sedan forma, långkoka och tillaga. Det tar ett par timmar men det är värt det.
Vad är bra att tänka på om man ska göra veganska köttbullar?
– Formbar färs är ju schyst, det finns lite olika märken, som är lätta att tillaga, sedan får man inte glömma kryddpeppar.
Vilket är det bästa veganska julgodiset?
– Jag skulle kunna prata om julgodis i fem timmar och det går att göra ganska likt det oveganska om man byter ut grädden och så. Jag tycker knäck är kul, där kan man prova väldigt många olika saker, min bästa kombination är cayenne och apelsin.