– Champagne är nog det första man tänker på, men i dag tillverkas det nog mer prosecco än champagne. De som tillverkar champagne tycker fortfarande att de är bäst och höjer hellre priserna än tillverkar mer, säger Nadja Karlsson.
Hon har jobbat med mat och dryck i över 20 år, bland annat som utbildare på Systembolaget och nu som dryckesexpert på Spritmuseum i Stockholm
Olika metoder
Skillnaderna mellan de olika mousserande vinerna ligger i vilket område
det tillverkas i, vilken druva de är gjorda på och hur de görs. Champagne kommer till exempel från distriktet Champagne i norra Frankrike, prosecco från ett område i norra Italien och cava från några områden i Spanien.
Både champagne och cava tillverkas genom en metod där drycken jäser en andra gång i flaskan, medan man använder en annan metod för att göra prosecco.
– När man tillverkar champagne och cava krossar man druvor och jäser det, sedan stoppar man vinet i flaskan och tillsätter jäst och socker och låter det jäsa en till gång. Det är då bubblorna skapas. Champagne lagras i flaskan i minst 15 månader, cava lagras lite kortare tid. För prosecco sker både jäsningen för alkohol och bubblor i en ståltank, det är en billigare metod än att peta in jäst och socker i en flaska, säger Nadja Karlsson.
Sverige är bubblare
Det finns även andra sorter av mousserande viner än dessa tre. Svensktillverkat har exempelvis blivit allt vanligare de senaste åren.
– Det börjar göras rätt bra mousserande viner i Sverige också.
Vi börjar bli ett spännande vinland. Vårt kalla klimat fungerar rätt bra för att tillverka mousserande. Distrikten i Frankrike och Italien ligger också i kallare delar. När jag har varit i olika områden så har man pratat om vad som kommer hända i framtiden i och med klimatförändringarna, var kommer framtidens produktion ske, säger Nadja Karlsson.
Det finns även en nykomling bland de mousserande vinerna som heter pet nat och som har blivit allt mer populär. Eller nykomling är drycken egentligen inte. Den dateras längre tillbaka i tiden än champagne, men den finns nu ute på marknaden igen.
– Om du vill vara lite trendig så köp pet nat. Det tillverkas med en metod som användes när man en gång i tiden upptäckte mousserande viner. Sedan utvecklade man metoden. Men nu tycker många att det är roligt att gå tillbaka i tiden. Det är precis som med naturviner som också har blivit populärt nu, säger Nadja Karlsson.
Hur ska man tänka när man väljer mousserande?
– Tipset är att ha en bra och dyrare dryck som välkomstdrink och njuta av det. Sedan kan du dricka ett billigare bubbel på tolvslaget, kanske till och med alkoholfritt så minns du lite mer. Det beror också på hur man dricker det. Det finns en värld där man dricker för att det är gott, och en annan där det viktigaste är att det bubblar och sprutar och då kan man dricka vad som helst.
Har man köpt eller fått en dyr flaska mousserande som man inte vill dricka på en gång är det bra att förvara den på rätt sätt. Enligt Nadja Karlsson är det viktigaste att förvara den på ett ställe där det är stilla, jämn temperatur och finns skydd från UV-strålar.
– Det värsta stället är ovanför kylskåpet för kylskåpet rör på sig och temperaturen i köket ändras när man lagar mat. Inuti kylskåpet är inte heller ett bra alternativ för det rör på sig och när man öppnar det ändras temperaturen.
När man väl ska dricka bubblet finns det olika tillbehör som passar bättre och sämre till. Klassikern champagne med jordgubbar är till exempel ingen höjdare, enligt Nadja Karlsson.
– Söta jordgubbar och torr champagne fungerar inte. Det söta gör champagnen ännu surare. Men doppar man jordgubben i grädde fungerar det. Det finns många ostar som går bra ihop med champagne, exempelvis Langres som är från området Champagne eller Västerbottensost. Akta dig däremot för blåmögelost som inte passar bra till och undvik marmelad och sötma. Nu pratar jag alltså utifrån torr champagne eftersom det är det som svensson dricker.
Sött med sött
Om man dricker sötare mousserande viner fungerar det däremot bättre med söta tillbehör.
– Man kan hitta många prosecco och cava som är söta. Väljer man en sötare dryck kan man vara mer crazy när det gäller tillbehör.
Och slutligen då – hur öppnar man flaskan?
– Den civiliserade varianten är att ta tag i korken, vrida lätt på flaskan och öppna den tyst, det ska låta psss. Det finns också en vild variant där man trycker på korken och låter det spruta. Man kan såklart också sabrera flaskan, då går det bättre att öppna flaskan när den är kyld och man ska använda den breda sidan av sabeln och inte den vassa. Det som är bra med mousserande är att det är bra tryck i flaskan så glaset flyger utåt, hur klantig man än är. Annars hade det varit risk för ”min man dog i en blödning, gott nytt år”, säger Nadja Karlsson.
Nadjas tips på goda mousserande viner
Billigt
Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva, 2018
Mousserande vin från Spanien
Nr 7470
109 kronor
Mellan Louis Roederer Brut Premier
Champagne från Frankrike
Nr 7602
469 kronor
Dyrt
Bollinger La Grande Année Brut, 2012
Champagne från Frankrike
Nr 7579
1 499 kronor
En bubblare
Josefinelust, 2019
Svenskt mousserande som ingår i tillfälliga sortimentet på Systembolaget
Nr 92527
299 kronor