– Att läsa är väldigt ansträngande för hjärnan, och det tar tid innan man får upp flytet så mycket att det är kul. Därför behöver du som förälder ibland tjata lite och inte ge upp, säger hon.
Varför är det så viktigt att få igång läsningen tidigt?
– Läsning är motion för hjärnan, du blir bättre på att tänka snabbt och lösa problem. Och har du läsningen så får du mycket gratis i skolgången, för det är en så stor del.
Hur får man tonåringar att läsa?
– Jag tror mycket kombinationen tv-serie/bok/film. Det pratas mycket om konvergenskultur. Tonåringar tar gärna del av samma berättelser i olika former, till exempel läser de boken som de sett en tv-serie baserad på. Och så är de trendkänsliga och vill läsa nytt eller sånt som de ser att deras förebilder läser. Trenderna har gått från vampyrer till dystopier till sicklit (om folk som är drabbade av olika obotliga sjukdomar). I sommar tror jag att många kommer att vilja läsa ”Balladen om sångfåglar och ormar”, en prequel till Hungerspelen-serien.
9 tips för läsning
1. Läs högt – långt upp i åldrarna
Om du inte kan motivera barnet att läsa själv så kan du nästan alltid motivera det att lyssna när du läser. Barnets ordförråd ökar, det får lättare att läsa själv och förståelse för grammatik ökar. Det ger inte lästräning, men nästan alla andra positiva effekter. Och det är kul!
2. Var en läsande förebild – särskilt pappor
Visa aktivt att familjen prioriterar läsning och ger det tid. Barn mellan 9–14 år är den grupp i samhället som läser mest, minst läser män i pappaåldern, så pappor får gärna spotta upp sig lite! Han kan till exempel läsa lite mer för barnen och se till att vara den som går till biblioteket med dem. Har hushållet en tonåring kan pappa läsa samma böcker som den för att få inblick och insikter.
3. Ställ frågor
Vad har du läst tidigare som du tyckte om? Vad var det i boken du gillade? Vilka ämnen eller hobbies är du intresserad av? Vilka spel eller filmer gillar du? Bra att veta när ni ska hitta nästa bok att läsa.
4. Använd biblioteket
Ett självklart tips, men böckerna är ofta så fint presenterade här och bibliotekarierna har väldigt bra koll. Använd det! Här kan barnet gå gå runt och välja precis det de tycker ser spännande ut.
5. Prata om det lästa
Gärna vid många olika tillfällen. Men inte som ett förhör, bara som ett vanligt samtalsämne runt middagsbordet eller på väg hem från skolan. Vad hände i senaste kapitlet?
6. Följ boktipsare
Till exempel @barnensboktips på instagram eller min youtubekanal som heter ”Klara bokprat”.
7. Muta, belöna, kräv
Till exempel: ”Visst, titta gärna på youtube en timme, men sen får du läsa”. Tänk att det är som tandborstning, det är för att barnet ska må bra. Du kan också muta eller belöna: ”Läs boken själv, så ser vi filmen tillsammans sen”. Eller: ”Läser du tre böcker går vi till bokhandeln sen så får du välja vilken bok du vill”. Belöna med mer läsning eller närvaro.
8. Gör läsbingo
Rita upp en bingobricka och fyll rutmönstret med olika ställen man kan läsa på: ”Läs under bordet”, ”läs för ett djur”, ”läs under ett paraply”, ”läs en yogabok och testa några rörelser”, o.s.v. När hela brickan är full får barnet en belöning.
9. Tänk fredagsmys
Läsning kan vara asocial syssla, vilket kan ligga den i fatet. En lösning kan vara att göra det tillsammans, antingen att läsa i samma rum, eller att ha högläsning. Tänk hur fredagsmys är utformat: man äter något gott och gör något tillsammans. Då får allas skärmar vara i ett annat rum.