När SF Studios i november sålde visningsrätten till ”Se upp för Jönssonligan” till en strömningstjänst istället för att låta filmen få biopremiär, deklarerade regissören Tomas Alfredson att han ”skämdes som en hund” och att filmen nu skulle bli ”instängd bakom en betalvägg”. Utan att raljera alltför mycket över prisskillnaden mellan en månads strömningstjänst och biobiljetter för en hel familj, och med all förståelse för att en filmskapares målbild handlar mer om grandiosa biodukar än fjuttiga tv-skärmar, är exemplet troligtvis bara början av det som väntar. I början av december meddelade Warner Bros beslutet att släppa en rad storfilmer direkt på strömningstjänsten HBO Max parallellt med filmernas biopremiär, ett beslut som fått regissörer som Christopher Nolan att rasa.
Uppskjutna premiärer
Är det något vi kan vara säkra på vad gäller nästa filmår är det att det kommer innehålla ännu fler uppskjutna filmpremiärer, och distributionsbolagen har inte heller vågat sätta ett bestämt premiärdatum för många filmer. Så länge som dagens tuffa publikrestriktioner håller i sig lär vi knappast få se potentiella kassakor som ”Top Gun”-uppföljaren ”Top Gun: Maverick” eller ”Minioner: Berättelsen om Gru”, uppföljaren till snuskigt framgångsrika familjefilmen ”Minioner”, gå upp på några biografer alls. Den som är sugen på Robert Zemeckis adaption av Roald Dahls barnboksklassiker ”Häxorna”, med namn som ”Pans labyrint”-regissören Guillermo del Toro bakom manuset, eller som vill se hur det går för den utomjordingshotade familjen från ”A quiet place” i uppföljaren ”A quiet place part II” får kanske också vänta ett tag.
Med tanke på utsikterna för det fula virusets fortsatta begränsning av både vardag och biobesök, är det kanske trots allt ändå rätt skönt att veta att nästa efterlängtade filmpremiär kan komma att ske hemma i soffan. Förhoppningsvis kommer Netflix att släppa Richard Linklaters delvis animerade månlandningshyllning ”Apollo 10 1/2” under nästa år, och för den som saknar att kunna se film med andra människor lanserade söktjänsten Google redan före pandemin en plugin som gör det möjligt att på varsitt håll se samma film samtidigt och kommentera den i ett chattfönster. Med lite vaccinbaserad tur kanske också nästa års vinterpremiärer av de svenska storproduktionerna ”Utvandrarna” och ”Karl Bertil Jonssons julafton” faktiskt blir av på den bioduk Tomas Alfredson och många andra nu så hett suktar efter.
10 filmtips
(Alla datum preliminära)
The man who sold his skin
Planerad premiär 22 januari
Filmlandet Tunisien fortsätter att briljera med detta konstvärldsdrama som även utsetts till landets Oscarsbidrag. Här skildrar ”Skönheten och odjuren”-regissören Kaouther Ben Hania en syrisk flykting som oväntat får en förfrågan av en världsberömd konstnär om att ställas ut som levande konstverk.
Morbius
Planerad premiär 19 mars
Efter den gastkramande rymdskräckisen “Life” har Hollywoodsvensken Daniel Espinosa tagit sig an ännu en potentiellt läskig historia, nämligen Marvel-antihjälten Morbius, här spelad av Jared Leto, och hans väg från sjuklig forskare till blodtörstig vampyr-wannabe.
Sweat
Obestämt premiiärdatum
Även Guldbaggebelönade ”Efterskalv”-regissören Magnus von Horn lyckades få en film utvald till årets inställda Cannesfestival, nämligen dokumentärfilmen ”Sweat”. Här får vi följa en polsk fitness-influenser under tre kaotiska dagar, där ett personligt inlägg på Instagram inte bara blir viralt utan också renderar henne en egen stalker.
The french dispatch
Obestämt premiärdatum
Nästa år blir det också mumma för alla Wes Anderson-fans, när den stilsäkre ”Moonrise kingdom”-regissören tar sig an en amerikansk journalists liv i en fiktiv fransk stad efter andra världskriget. Medverkar gör namn som Bill Murray, Owen Wilson, Frances McDormand, Benicio del Toro och Tilda Swinton.
No time to die
Planerad premiär 2 april
Bilar, bomber och bovar – när gentlemannaagenten James Bond återvänder till filmduken för att än en gång rädda världen utlovas som vanligt extra allt och lite till. Plus i kanten för Lashana Lynchs riviga 007-vikarie, beskriven av den brittiska musiktidningen NME som ”född att spela rollen” och som med lite tur kanske även får ta över 007-titeln för gott.
Gunda
Obestämt premiärdatum
25 år efter ”Babe – den modiga lilla grisen” kommer nu nästa vegetarian-genererande film, där den ryske regissören Viktor Kossakovsky följer en grismamma och hennes stadigt växande kultingar. Filmad i smeksamt svartvitt, producerad av Joaquin Phoenix och belönad med pris för bästa dokumentär på Stockholms filmfestival.
Dune
Obestämt premiärdatum
En nyfilmatisering av Frank Herberts episka scifi-roman, signerad ”Arrival”-regissören Denis Villeneuve och som grädde på det rymdbaserade moset med ”Call me by your name”-stjärnskottet Timothée Chalamet i huvudrollen – ja tack säger denna skribent! Snart återstår att se om filmen lever upp till sin pandemifördröjda premiärhype.
Pinocchio
Planerad premiär 26 februari
Vad händer om man blandar samman ”Gomorra”-regissören
Matteo Garrone, komikern Roberto Benigni och den gamla folk-
sagan om Pinocchio? Det får vi se i början av nästa år, när den enligt tidningen Guardian ”fascinerande läskiga” nytolkningen av historien om den långnäste träpojken når svenska biodukar.
Ghostbusters: Afterlife
Planerad premiär 11 juni
Efter mer än trettio år av produktionsharvande får nu äntligen uppföljaren till ”Ghostbusters II” sin premiär. Här dammar två syskon av sin morfars gamla spökjägarutrustning med oanade följder, och av trailern att döma verkar filmen kunna tillfredsställa både gamla spökjägardiggare som yngre ”Stranger things”-fans. Dessutom med inhopp av gamla namn som Dan Aykroyd och Sigourney Weaver.
Pleasure
Obestämt premiärdatum
Utvald till Cannesfestivalens officiella sektion som första svenska film på mer än ett halvt sekel, rollbesatt med riktiga porrskådisar och utlovad att både granska maktrelationerna i porrfilmsvärlden och vända på könsroller - Ninja Thybergs långfilmsdebut har all potential att bli en av filmårets stora snackisar när den väl kommer.