Robert Laul (Nordstedts)
Som sportjournalist på Aftonbladet har Partillefödde Robert Laul bevakat hundratals fotbollslandskamper, tusentals matcher i herrallsvenskan och sju internationella mästerskap. På dagarna intervjuade han de största stjärnorna. Cristiano Ronaldo, Neymar, Zinedine Zidane, Zlatan Ibrahimović, Lars Lagerbäck ... Alla har de svarat på Robert Lauls frågor. Men på nätterna levde han ett helt annat liv, ett liv som gick ut på att dricka sig så berusad att han inte ens kunde minnas vad som hände. Gränsen nåddes då han efter en tredagarsfylla skrev en tweet där han bad sin chef på Sportbladet att avgå. Det resulterade i en sjukskrivning, och Robert Laul påbörjade en behandling för sitt missbruk. När han hade varit nykter i ett år började han skriva sin bok. Här berättar Robert Laul om sina erfarenheter som alkoholist, om hur beroenden och psykiska sjukdomar vandrat genom generationer i hans släkt och hur det gick till när han slog i botten – och sedan bestämde sig för att resa sig upp igen.
Utgivningsdatum: 19 mars.
Ragga som du shoppar
Lin Jansson (Forum)
”Du måste byta raggningsmetod! Börja ragga som ... typ som ... som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: Er vill jag ha! Kom! Precis så ska du göra med killar.” Så lyder rådet som Lovisa får av sina vänner när hon beklagar sig över att det inte verkar bli något med arbetskollegan Adrian. Det är inte det enda som stagnerat i hennes liv. Hela tillvaron står så stilla att Lovisa börjar tro att livet krälat in under en sten och dött. Dessutom börjar systern Olivia, som tidigare alltid varit nära, dra sig undan mer och mer. Snart ska det dock komma att hända saker som gör att ingenting blir som förut.
Utgivningsdatum: 14 februari.
London – En berättelse om en stad
Gunnar Pettersson
Gunnar Pettersson har förvisso bott 45 år i London, men från början är han från Göteborg. Nu har han skrivit en bok där han i åtta kapitel skildrar huvudstadens mat, språk, stadsplan, politik, musik, marknad, sport och ankomst. Omkring en halv miljon svenskar besöker London varje år och många tror sig nog ha ganska bra koll på fish and chipsens förlovade stad. Boken utlovar dock att presentera kuriosa om staden som vi garanterat inte visste tidigare.
Utgivningsdatum: 17 mars.
Tjugofemtusen kilometer nervtrådar
Nino Mick (Nordstedts)
Nino Mick är vice ordförande i Göteborgs litteraturhus och 2013 blev hen svensk mästare i poetry slam. Nu kommer hens poesi för första gången på pränt. Debuten ”Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” börjar och slutar med en könsutredning. Däremellan gör dikt-jaget sin egen könsutredning som inte följer det medicinska språket, utan det poetiska. Det handlar om ensamhet och om hur fokus ständigt sätts på kroppen – trots att det finns viktigare saker att engagera sig i.
Utgivningsdatum: 11 januari.
En shtetl i Stockholm
Kenneth Hermele (Weyler förlag)
Numera bor Kenneth Hermele i Göteborg, där han är verksam som ekonom och humanekolog och undervisar på Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet. Men uppväxtåren tillbringade han i Stockholm där han bodde tillsammans med sina föräldrar som flydde till Sverige åren innan krigsutbrottet, mamman som ekonomisk flykting och pappan som politisk. Familjen bodde på Söder, i ett hyreshus reserverat för fattiga judar. I sin berättardebut skriver Kenneth Hermele om hur livet som pojke består av judehuset, hans judiska släkt, den ortodoxa synagogan, den judiska skolan och familjens uteslutande judiska umgänge. Kenneth Hermele benämner det som att familjen lever i en shtetl, ett samhälle i samhället, isolerat från den icke-judiska befolkningen utanför. Hans mamma vill värna om den judiska traditionen, medan pappan förespråkar en förening av det svenska och judiska. Hur ska pojken välja mellan dessa två förhållningssätt – och måste han göra det?
Utgivningsdatum: 8 januari
Den stora utställningen
Marie Hermanson (Albert Bonniers förlag)
Året är 1923 och Jubileumsutställningen i Göteborg ska invigas. På plats för att bevaka spektaklet finns Ellen som har fått sitt första journalistjobb på utställningens egen tidning. På väg till utställningen är också Albert Einstein vars ekonomi urholkats av inflationen. Han lever dessutom under ständigt dödshot från högerextremister och med en konstant rädsla för att gå utanför dörren. Ändå måste han ta sig till Göteborg – om han inte håller sitt Nobeltal på utställningen får han inte heller ut några prispengar. En kväll när Ellen kommer hem till sin faster, som hon bor hos under Jubileumsutställningen, råkar hon bli vittne till en hemlig sammankomst. Hon överhör hur gästerna pratar om Einsteins ”judiska teorier” och att de är en fara för den kristna världsuppfattningen. När Ellen får höra en av gästerna berätta om att han har kontakter som skulle kunna oskadliggöra Einstein en gång för alla blir hon tvungen att agera. Boken är Marie Hermansons tolfte roman.
Utgivningsdatum: 26 januari