”Vi blir Örebro” är egentligen inte en del av Örebros 750-årsjubelum, även om utställningen invigs i år. Det är en basutställning som ska finnas på museet i cirka fem år. Maria Uddén berättar att det är ett drömprojekt för museets anställda.
– Det är något vi har velat göra länge. Vi har märkt ett stort intresse hos våra besökare för en stadshistorisk utställning om Örebro.
Fokus på senaste 150 åren
Utställningen börjar med två flygfoton över Örebro, ett nytaget och ett från järnåldern som har framställts digitalt. Men annars ligger fokus på de senaste 150 åren, efter att Örebro börjat industrialiseras och fått ett ekonomiskt uppsving.
– 1854 förstördes stora delar av den dåvarande trästaden i en brand. Cirka 5 000 människor bodde här då, runt 1 200 blev hemlösa. Efter det började man att stadsplanera och bygga i sten, staden som vi ser runt omkring oss i dag började växa fram, säger Maria Uddén.
Utställningen består bland annat av 250 föremål från olika tidpunkter i Örebros historia. Självklart finns skor, slottet, Svampen och Örebro kexfabrik representerade, men även en del udda saker. Som en tändsticksask från den smått legendariska rockpuben Dr Z, som huserade på Kungsgatan där Makeriet ligger i dag.
– Den har väckt nostalgi hos många som har sett den, kommenterar Maria Uddén.
Det finns även en förpackning med marsánsås från Ekströms, ett företag som grundades i Örebro av farmaceuten Henrik Eberhard Ekström 1848.
– Många kanske inte vet att Ekströms är ett Örebroföretag från början.
Invånarnas berättelser
Andra klassiska Örebroföretag finns också representerade, som Lindells och en hatt som Ida -Israelsson har sytt. Hon var mamma till bröderna Gustav och Martin Israelsson, som bytte efternamn till Hagenfeldt och grundade kläd-kedjan med samma namn. Hagenfeldts såldes på 90-talet och lades senare ner.
– Vi har fokuserat på invånarnas egna berättelser. Vi vill få besökarna att reflektera nutid till stadens historia, säger Maria Uddén.
Inte bara åtal
Föremålen kommer dels från museets egna samlingar, men även från privatpersoner och företag. Och från skolor, en ”s-indikator” från Birgittaskolan finns med. Ända fram till 1981 skulle hörselskadade och döva elever lära sig att läsa av läppar och prata i stället för att använda teckenspråk. De hade en mängd tekniska hjälpmedel, bland andra ”s-indikatorn” som gav utslag vid korrekt uttal av s-ljudet. Bredvid merparten av föremålen finns en text som berättar mer om dem och varför de ingår i utställningen.
Syftet är att ge en röst åt invånare som har varit med och utvecklat staden.
– En stads historia är inte bara åtal, utan en historia om människorna som bott i staden och skapat den, säger Maria Uddén.
Plats för egna minnen
I utställningen ingår även 700–800 bilder, både från museets samlingar och från Stadsarkivet. Det finns även fördjupningsstationer, där besökarna får veta mer och titta på filmer från Örebros historia.
Och att Örebro är en sportstad märks också, flera föreningar finns representerade. Bland annat en vimpel från ÖSK Bandy med spelar-autografer från SM-finalen 1955.
– ÖSK besegrade Edsbyn med 7-1, hojtar en man som arbetar med att iordningställa utställningen.
Det finns även en oöppnad förpackning med Mariekex från Örebro kexfabrik och en schampoflaska av märket Date, som var väldigt poppis på 80-talet. Och med 80-talet slutar även utställningen av föremål, men inte själva utställningen. Den avslutas med ”minnesbalkongen”, en plats där besökarna kan skriva ner egna minnen av staden och sätta upp på en vägg så att andra kan läsa dem.
– Vem vet, de berättelserna kanske ingår i en utställning om Örebro om hundra år, säger Maria Uddén.