Vem var du innan du gav ut din första bok 2018? Var du konditor?
– Nej, jag har en helt annan bakgrund och jobbade som frisör fram till 2015. Då började jag kunna försörja mig genom min bakblogg. Jag är helt oskolad på det här med bakverk, men det är verkligen en jättestor dröm som har gått i uppfyllelse, det här att jag kan ägna mig åt att skriva recept på heltid, och att jag får ge ut böcker.
Varför blev bak i långpanna temat för din senaste bok?
– Långpannor är verkligen det bästa jag vet! Det är så enkelt och generöst att baka i dem, eftersom det blir stora satser som räcker till många. Ska man ha kalas räcker det med en plåt, eftersom det blir 50 kakor. Det här är också något som har efterfrågats av mina följare. Jag tog upp det med min förläggare och det var inget snack om saken, hon nappade direkt. Det är ju nämligen så också att det har funnits många gamla fina ”tantrecept”, för att baka i långpanna, men ingen uppdaterad version för vår tid.
Har du några tips till de som sitter hemma i karantän just nu? Var ska man börja om man är sugen på att prova ett långpannebak?
– Jag tänker mig att hallongrottor är en bra karantänkaka. De görs ju på ingredienser som man ofta redan har hemma, och har man inte hallonsylt så kan man lika gärna köra med blåbärssylt, eller bara trycka ned en godis istället. Dessutom är det ett enkelt recept, du behöver varken några särskilda verktyg eller förkunskaper. Det räcker till många, går bra att frysa in, och blir rent ut sagt skitgott!
Hallongrottor!
Kakdeg:
400 g smör
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl fast hallonsylt
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2. Tärna smöret och nyp sedan ihop alla ingredienser utom sylten till en smidig deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i långpannan.
3. Gör 50 stycken gropar i degen med hjälp av ett teskedsmått. Fyll varje grop med hallonsylt.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna en aning.
5. Rör ihop florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Blir den för tjock kan du tillsätta lite vatten och är den för lös kan du tillsätta mer florsocker.
6. Ringla glasyren över kakan innan du skär den i jämnstora rutor.