BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den första resan till Sankt Petersburg skedde 2006, efter att de tilldelats ett vistelsestipendium. Annica Karlsson Rixon berättar att de fick kontakt med personerna som medverkar i projektet genom olika queera och konstnärliga grupper.
– De har varit väldigt positiva till att frågan lyfts.
Släpps som bok
De har återvänt till Sankt Petersburg flera gånger och Annica Karlsson Rixon fotograferade även på ett queert kvinnoläger i Ryssland 2013. Bilder från At the time of the third reading kommer också att visas på Världskulturmuseet och kommer ut som bok i augusti. Samtidigt som lägret pågick togs nya steg inför godkännandet av Rysslands kontroversiella lag mot ”propaganda” rörande ”icke-traditionella sexuella relationer” riktad mot minderåriga.
– Detta råkade äga rum samtidigt som den tredje läsningen av lagstiftningen, som ledde att lagen implementerades. Att det här lägret skedde parallellt påverkade givetvis personer som var där, säger Annica Karlsson Rixon.
Populär utställning i Ryssland
State of mind har visats i flera städer, däribland i Sverige, Ryssland, Vitryssland och USA. Försiktighetsåtgärder vidtogs där homosexualitet ses som något kontroversiellt, bland annat genom att utelämna kvinnornas sexuella läggning i marknadsföringen. Till skillnad från protestaktioner som har ett inifrånperspektiv, exempelvis Pussy Riots, menar Annica Karlsson Rixon att det hade varit kontraproduktivt med negativ uppmärksamhet i Ryssland. Utställningen riktade sig också främst till landets queera rörelse, som fått information om den på andra sätt.
– Det är inte vi som hade fått betala priset för det utan det hade personerna som är med i verket.
Queerperspektivet uppmärksammades trots allt av rysk media, men enligt Annica Karlsson Rixon blev det inga negativa reaktioner. Tvärtom har hon fått höra att museets besöksantal ökade.
– Uppenbarligen drog det väldigt mycket folk i alla fall, säger hon.
Flera av kvinnorna valde att lyfta fram svårigheter att organisera sig i Ryssland, och att konstprojektet ökade deltagarnas känsla av gemenskap. Man anordnar därför även workshops i samband med att State of mind ställs ut i nya städer, där deltagarna får svara på och formulera frågor till hbtq-personer i nästa land som utställningen ska visas i.
Utställningen är en del av Annica Karlsson Rixons avhandling i fotografisk gestaltning vid Akademin Valand. Den har bland annat kunnat visa på vilken betydelse projektet haft för de inblandade.
– Flera som är med i verket har verkligen blivit aktivister efteråt.
Utställningen pågår till den 4 september.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.