– Grunden till projektet är att det råder brist på yrkesmålare i Göteborg. Det byggs otroligt mycket bostäder just nu så behovet bara ökar samtidigt som att vi har en stor grupp befintliga målare som går i pension. Så vi tänkte till kring hur vi skulle få in mer folk i branschen och pratade med kommunen och flera stora aktörer i staden och bestämde att vi gör ett socialt projekt av det här. Vi fokuserar på ungdomar som kommer framförallt ifrån Angered och östra Göteborg, för att det är där som arbetslösheten är störst, berättar Maria Jönsson, informationsansvarig för Sätt färg på Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mellan tio och femton ungdomar i stöpet får en förberedande utbildning via projektet. Var tredje månad börjar en ny grupp.
– Tanken är att när den perioden är slut så kan man börja en vuxenutbildning i måleri. Den motsvarar tre år på gymnasieskolans byggprogram, säger Maria Jönsson.
Den utbildningen tar mellan nio och tolv månader lite beroende på hur väl man behärskar svenska språket då det ingår en hel del teori. När den utbildningen i sin tur är klar får ungdomarna sin lärlingsbok och är redo att börja i det riktiga yrkeslivet som lärlingar.
– Sköter man sina kort rätt så är det en stor chans att få jobb igenom det här, säger Maria Jönsson.
För att träna så får de som går projektets utbildning bland annat skapa offentlig konst i sina egna bostadsområden. På så sätt introduceras de till yrket på ett roligt sätt, får lära sig grunderna i måleri och medverkar samtidigt till att göra det fint i de gemensamma rummen.
ETC Göteborg besökte Sätt färg på Göteborg i oktober förra året. Bland ungdomarna som gick ”preppen”, som de brukar kalla den första introducerande utbildningen, då, var bland andra Emelie Carbin från Torslanda. Hon tog studenten från estetiska programmet förra våren och var sugen på något handfast arbete.
– Folk vill kanske hellre söka till akademiska utbildningar. Men då måste man plugga så himla länge och jag vill hellre jobba och gärna jobba med kroppen, berättade hon då.
Emelie gick sedan vidare till vuxenutbildningen i måleri, som hon går just nu.
300 tävlingsbidrag
Det är sidodelen av projektet med offentlig konst som i sommar kommer att kulminera med muralmålningar i ett 21 kilometer långt konststråk. Den 4 april utlystes en konsttävling där folk ifrån hela välden bjöds in att delta. De fick komma med förslag fritt, där en del skickat in fantasifulla teckningar och andra har photoshoppat in sitt förslag på specifika väggar eller andra tomma ytor. Lite drygt 300 tävlingsbidrag kom in och nu ska göteborgarna själva rösta fram finalisterna vars konstverk kommer att målas upp.
– Vi har marknadsfört tävlingen främst i sociala medier och annonser digitalt. Vi har även kontaktat enormt många organisationer så allt från konstskolorna till Visit Sweden och alla möjliga har hjälpt oss att sprida det här, säger Maria Jönsson.
Av de inlämnade förslagen ska nu 21 finalister röstas fram där sedan de 12 bästa bidragen utses av en jury och kommer att målas upp i Göteborg. Två så kallade diamantvinnare kommer att bjudas in till Göteborg för att själva måla upp sina bidrag och ytterligare tio ”guldvinnare”kommer att få sitt konstverk uppmålat av ungdomar från projektet.
21 kilometer lång konststräcka
Röstningen på de aktuella konstförslagen pågår fram tills den 3 juli, och sedan ska det förhoppningsvis inte dröja så länge innan resultaten börjar synas.
– Förhoppningen är att kunna måla upp verken redan i sommar. Men vi tror att vi kommer behöva ta hjälp även av andra måleriutbildningar. Det kan ju vara ett jätteroligt projekt även för dem att slippa ifrån skolan en månad och måla upp en muralmålning istället. Det är ju bara roligt om vi kan engagera så många som möjligt, säger Maria Jönsson.
De tolv verken kommer så småningom att ingå i projektet Världens längsta konstverk. Den 21 kilometer långa konststräckan mellan Blå Stället och Röda Sten kommer att skapas med hjälp av en målad cykelväg, tillfälliga installationer i form av vimplar och vepor, och permanent konst i form av målningar på väggar, i tunnlar och på murar. År 2021 är tanken att allt samman kommer att bilda världens längsta konstverk. År 2021 är även året för Göteborgs 400-årsjubileum och projektet är en del av firandet.