Några av deltagarna har spelat teater tidigare, andra är nybörjare. Men det spelar egentligen ingen roll, alla är med utifrån sina förutsättningar.
Line Arnewind är rutinerad, hon har till och med varit på teaterläger i Portugal med Glada Hudik-teatern.
– En gång när jag var liten såg jag teater med dockor, och jag gillade det jättemycket. Jag sa till mamma ”jag gillar teater, jag vill hålla på med det”. Och mamma förstod mig, och så fick jag börja, säger hon.
I veckans föreställning spelar Line Arnewind Elsa, prinsessan från filmen Frost.
– Vi ska sjunga ”Let it go” tillsammans, berättar Neo Lundmark som också ska spela prinsessa.
Men vänta nu, var det inte Romeo och Julia som skulle spelas? Hur passar Elsa och Mamma Mia in där?
– Man kan säga att vi sätter upp Romeo och Julia 2.0. Berättelsen är lite reviderad, säger Christel Olsson Lindstrand som är teaterlärare.
”Älskar att sjunga och stå på scen”
Berättelsen om Romeo och Julia är kärnan, men i stället för det tragiska slutet blir familjerna sams i slutaändan – tack vare mammorna i familjerna. Därav låten Mamma Mia som finalnummer.
Det började på måndagen med temat hjältar, och utifrån det har deltagarna själva fått väva samman sin historia. De får välja vem de vill vara och vilka sånger som ska vara med i föreställningen.
– Det handlar ju om hjältar, och prinsessan Elsa kan väl vara en hjälte på sätt och vis, säger Christel Olsson Lindstrand.
Hanna Holmberg ska sjunga solo.
– Jag älskar att sjunga och stå på scen. I början är det nervöst, men man blir mer avslappnad efter ett tag. Jag ska sjunga ”Aldrig ska jag sluta älska dig”, jag valde den för jag tycker den är väldigt fin, säger hon.
Blandade åldrar
Olle Ivroth som spelar Romeo ska framföra ”Utan dina andetag” av Kent. Det är stor variation på musikstilar, precis som det ska vara. Minna Tangro som spelar Julia kommer att dansa till sin favoritlåt, ”Caramelldansen”.
– Vi jobbar mycket med delaktighet, att alla får vara med och bestämma och alla får lov att ta plats. Den målgrupp vi arbetar med, personer med funktionsvariation, får ofta höra att de inte kan eller inte gör rätt. Det här är en plats där de får känna sig delaktiga och göra saker på sitt eget sätt. Det finns inget rätt eller fel, eller att något inte skulle passa in.
Det säger Jessica Nilsson, som är projektledare för lovaktiviteterna på Passalen.
Den här veckan består gruppen av deltagare i åldrarna 6–31 år.
– Vi ser inte så noga på ålder. Alla har behov av alla olika slag, oavsett ålder. Jag skulle önska att vi kunde blanda åldrar mer i övriga samhället också, det ger så mycket, säger hon.
Hon menar att ingen har sådan tolerans med varandras egenheter som den här gruppen.
– Det finns en enorm omtänksamhet och kärleksfullhet, alla får vara precis som den är med sina egenheter. Vi är ju alla ”normalstörda” om man tänker efter.