– Jag går in.
Så kan ett replikskifte under en omgång rollspel låta.
– Det är lite som att se en film men i stället för att titta på så är man med och påverkar handlingen, karaktärerna och miljöerna. Man spelar filmen, säger Anna-Karin Linder Krauklis.
Hon var 14 år när hon började med rollspel. Hennes kompisar hade spelat ett tag men hon tilltalades inte av fantasyvärlden, som ofta präglade rollspelen på den tiden.
– Men så kom skräckspelet Hellraiser. Det var en helt annan grej, man rörde sig i en industriell värld med tung syntmusik. Och så regnade det hela tiden. Det var sjukt spännande. Nu, 20 år senare, tycker jag fortfarande inte att det finns något roligare än att få hem ett gäng vänner på en rollspelskväll.
”Finna dolda ting”
I dag finns rollspel i alla möjliga tänkbara former. Gemensamt för samtliga är att speldeltagarna antar olika roller, låtsas vara någon annan än den de egentligen är. I vissa spel sitter deltagarna runt ett bord och kastar en tärning för att avgöra vad som ska hända härnäst. Andra spel blir till större arrangemang, så kallade lajv, där deltagarna lever ut sina roller fysiskt.
Tillsammans med sin make, Daniel Linder Krauklis, har Anna-Karin nyligen släppt boken Finna dolda ting. I den beskrivs de svenska rollspelens historia från genombrottet på 80-talet fram till i dag. Här behandlas höjdpunkter och influerande spel, men också omvärldens kritik. För liksom många andra ungdomskulturer har rollspelandet beskyllts för att vara våldsbejakande och demoraliserande.
– Moralpaniken började med ett tonårsmord på 90-talet, där media snappade upp att en av mördarna höll på med rollspel. Vips hette det ”rollspelsmordet” och så sattes kritikstormen igång.
Brist på insyn skapade misstänksamhet
Anna-Karin tror att en anledning till att rollspelsvärlden har varit extra hårt ansatt, är för att den pågår bakom stängda dörrar.
– Det finns ingen insyn i vad som egentligen försiggår. Det gör vuxenvärlden extra misstänksam. Men så måste det förbli. I ett rollspel eller ett lajv kan man inte ha åskådare, det pajar hela grejen. Då blir det teater i stället. Det är som att vara den enda personen med baddräkt i bastun, det får de andra att känna sig väldigt nakna.
Mycket populärt
Numera har kritiken tystnat och spelformen finns med i alla möjliga sammanhang – bland annat i pedagogiskt syfte. I sitt yrke som spelutvecklare har Anna-Karin exempelvis designat ett rollspel för barn om Gustav Vasas tid, på uppdrag av Livrustkammaren. Och på arbetsplatser runt om i landet används rollspelet som gruppstärkande aktivitet.
– Jag har sett hur sammanhållningen har förbättrats i skolklasser där jag återkommande har jobbat med rollspel. Det finns en mängd positiva effekter. Men främst tycker jag bara att det är så jäkla kul. Det är det ultimata sättet att umgås. Om man är intresserad av att prova rollspel kan man vända sig till Sverok, Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.
– Ett tips är att surfa runt lite på webben och kolla vad som finns. Och sedan köpa en rollspelsbok som man tror passar. De flesta har väldigt tydliga instruktioner om hur spelet ska gå till, säger Anna-Karin.
Tidslinje
1980 – ”Guldåldern”
Drakar och Demoner ges ut 1982 och blir det första stora bordsrollspelet som med tiden har kommit att sälja cirka 100 000 exemplar.
1988 går några större rollspelsgrupper samman i föreningsform och bildar Svenska rollspelsförbundet, numera Sverok.
1990 – ”Moralpanik”
1994 hittas en 15-åring mördad vid en skola i Bjuv. Mördarna är 16 och 17 år gamla. Media snappar upp att en av de inblandade har rollspel som hobby och namnger händelsen ”rollspelsmordet”, vilket får stor uppmärksamhet och skapar debatt. Föräldrar oroar sig för att deras barn ska ta psykisk skada av spelandet, och Livets Ord kallar det ”grov satanism för barn”.
Ungdomsstyrelsen genomför en undersökning som mynnar ut i en rapport där man fastslår att rollspel som hobby är en bra fritidssysselsättning för ungdomar.
2000 – "Svackan"
Internets intåg och dator- och tv-spelens framfart tränger tillbaka rollspelet. Försäljningssiffrorna går ned för brädrollspelen och rollspelsböckerna. Samtidigt kommer en indievåg där folk producerar egna rollspel och lajv.
2010 – ”Återuppståndelsen”
Nyutgåvor ges ut av rollspelsklassikerna från 80-talet, såsom ”Mutant”, ”Kult” och spelet som startade allt: ”Drakar och Demoner”.
Böckerna ”Finna dolda ting” samt ”Äventyrsspel – bland mutanter, drakar och demoner” ges ut.
Försäljningssiffrorna pekar uppåt.
Sverok, Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, når sin topp med 120 000 medlemmar och är i dag den ungdomsorganisation som får störst statligt bidrag.