Vi träffas på ett litet fik dagen innan Bo Åkerström återigen ska byta från forskarlabbet till musikscenen. Han och hans band Torsson ska till Öland för några spelningar och till helgen är det dags att besöka Garaget i Hammenhög.
Men några fler spelningar blir det inte den närmaste tiden. Som rockband är Torsson så lyckligt lottade att de kan välja vad de vill göra. För att locka ut dem på scen krävs det därför att spelningen är välbetald, känns lustfylld och inte är alltför ansträngande att genomföra.
– Torsson är ett fritidsband. Vi behöver inte åka ut för pengarnas skull, säger Bo Åkerström.
Slumpfaktorn spelade en avgörande roll när Torsson bildades 1976. Bo Åkerström hade nyligen kommit till Lund som student och ägnade fritiden åt Lilla Teatern, där han var ansvarig för att boka band till den spelning som var ett stående inslag i fredagsprogrammet. En fredag hade han inget band utan äntrade då själv scenen i sällskap med tre musiker från Klippan. Sina bandmedlemmar hade han aldrig träffat tidigare, utan de sammanfördes av en gemensam vän inför kvällens spelning.
Enkelt och vardagligt
Bandet hade inte repeterat och hade inga låtar att välja mellan utan körde helt enkelt ”Sugar in the evening, sugar in the morning” med svensk-engelsk text – i en timme.
– Det var en bra låt för alla i publiken kände igen den och kunde sjunga med. Sedan spelade vi den om och om igen i olika tonarter och med improvisationer, berättar han.
De fyra som hade stått på scenen tyckte att det hade varit roligt och började repa och spela ihop under namnet Torsson. Under de 38 år som har gått sedan den första spelningen har alla bandmedlemmar utom Bo Åkerström bytts ut.
Totalt likgiltiga för hur man som band bör förvalta sitt gods har Torsson släppt skivor med flera års mellanrum och har inte heller sprungit benen av sig för att få spelningar.
Men med sin rockiga musik och till synes enkla texter om vardagliga och lite lantliga företeelser har Torsson vunnit publikens hjärta. De har sedan länge status som Lunds mesta kultband men har en publik som sträcker sig upp till och med Östersund.
Bo Åkerström har under alla år varit bandets sångare och är dessutom den som har stått för nästan alla låtar. Han är författaren till alster som Klippans centrum och Lingonplockning. Med Elmia jordbruksutställning från 1979 lär han ha åstadkommit Sveriges minst poetiska låtnamn.
Skriver låttexter med stöld
Bo Åkerströms metod för att skriva låttexter börjar med en stöld och genomförs ofta under en långpromenad.
– Jag tar en redan känd melodi som jag kan framkalla i minnet och har den som stöd när jag börjar tänka ut texten, När texten sedan är klar så gör jag om melodin, förklarar han.
Grunden för en Bo Åkerströmtext är oftast en liten berättelse av något slag och Bo Åkerström kan skapa text om det mesta, som förlorade fotbollsmatcher och älgjakt. Låten Blodomloppet – som handlar just om det – kom till under en tajt deadline.
– Vi hade redan melodin men med en annan text. Dagen innan jag skulle sjunga den på en skivinspelning så kände jag att texten inte fungerade, förklarar han.
Bo Åkerström ägnade en lördag åt att vandra omkring, djupt koncentrerad på att sätta ord till den melodi han hade i sitt huvud. När vandringen avslutades hade han gått genom hela staden och då var också texten till Blodomloppet klar.
Parallellt med musikerlivet har Bo Åkerström gjort karriär som forskare, där han har ägnat merparten av sin tid åt att studera proteinet A1M som finns hos alla däggdjur och är en viktig del av immunförsvaret, där det hjälper till med att städa undan skadliga ämnen som fria radikaler och fritt hemoglobin.
Slumpfaktorn som hade en del i bildandet av Torsson har haft en avgörande inverkan även på forskarlivet, där mönstret med en vän som förmedlade en kontakt dessutom upprepades. Den Bo Åkerström fick lära känna var forskarkollegan Stefan Hansson. De två männen fanns i samma byggnad på BMC i Lund och hade forskningsområden som matchade varandra, men hade inte tidigare mötts.
Stefan Hanssons studier av hur havandeskapsförgiftning utvecklas och Bo Åkerströms studier av A1M kan leda fram till ett botemedel och en ny diagnosmetod mot den dödliga sjukdom som varje år dödar åtta miljoner gravida kvinnor. Forskarna har tillsammans bildat bolaget A1M Pharma, där ett 20-tal människor nu arbetar vidare med konceptet.
Tas inte på allvar
Bo Åkerström funderar ibland över hur hans två yrkesroller egentligen fungerar ihop, men något svar har han aldrig kommit fram till.
– Det kan vara så att min roll som sångare i Torsson gör att jag uppfattas som mindre seriös i forskar- och affärsvärlden. Och det kan också vara så att mitt forskarliv gör att jag inte tas på allvar som musiker. Men jag vet inte om det är så, ingen har egentligen sagt något, konstaterar han.