– Jag kämpar och argumenterar för att HD och Sydsvenskan ska ha två olika editioner av kultursidan. Att man bör undvika en syndikering där man återpublicerar samma texter, säger Gunnar Bergdahl och nämner Stampen-koncernen som ett varnande exempel där man från och med hösten ska börja publicera samma texter i flera olika tidningar.
– Faran med det är att vi riskerar att hamna i något slags framtida DDR där samma röst åker runt i samtliga tidningar.
Drabbar kulturdebatten
I stället vill Gunnar Bergdahl värna en fortsatt mångfald. Han poängterar vikten av att så många skribenter som möjligt hörs i debatten. Att det finns ett värde i att både Sydsvenskans och HD:s kritiker skriver om exempelvis teaterpremiärer på Helsingborgs stadsteater, och att litteraturen mår bra av att så många recensenter som möjligt kommer till tals. I ett större perspektiv drabbar sammanslagningar och nedbantningar hela den skånska och västsvenska kulturdebatten, menar han.
Vilket gehör Gunnar Bergdahl får för sina önskemål är fortfarande höjt i dunkel.
– Jag för samtal med den nya chefen, Lars Dahmén, som har titeln publisher. Han har låtit meddela att han lyssnar och hör vad jag säger, men att han än så länge inte kan ge närmare besked.
Gunnar Bergdahl ser även en risk för att en tidning utan en egen kultursida förlorar prenumeranter.
– Jag hoppas att de nya ägarna förstår att det kan vara lönsamt med en egen lokal kulturredaktion för HD:s del. Många av våra prenumeranter tycker att det är roligt med en egen kultursida oavsett om de läser den eller inte.
Tjänster försvinner
Just nu pågår fackliga förhandlingar och hur den nya organisationen ska se ut väntas vara klart i början av hösten. Förhoppningsvis redan i slutet av augusti. Totalt försvinner mellan 160 och 180 tjänster, varav 80 på redaktionen.
Göteborgaren Gunnar Bergdahl som var konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival mellan 1994 och 2002, är sedan tio år tillbaka kulturchef för HD. Än vet han ingenting om hur hans egen framtid ser ut. Det enda han vet är att han själv inte kommer att fortsätta som kulturchef, även om han varken är uppsagd eller har sagt upp sig.
– Jag är inte upprörd över det. Sydsvenskan har ju en bra och duktig kulturchef i Rakel Chukri, som dessutom är en ung röst förankrad i Malmö.
Däremot ser Gunnar Bergdahl en stor fara med den politiska tystnad som präglar tidningskrisen.
– Det som bekymrar mig är inte att familjen Bonnier är intresserad av att driva kommersiellt framgångsrika tidningar. Det som oroar mig är att tusentals journalister förlorar sina jobb och att ingen säger någonting. Att det råder total politisk tystnad.