– Jag vill skapa en känsla av att man kommer hem till mig och dricker kaffe och lyssnar på opera, säger han.
Gulddekorerade salar och hovnöje, Rickard Söderberg tror att det är sådana ingredienser som har bidragit till operans stämpel som svåråtkomlig och ofolklig. Särskilda klädkoder och förkunskaper viftar han bort som nonsens. Gå inte dit naken, mer än så behövs inte, menar han. För egen del var det däremot dramatiken som lockade en gång i tiden.
– Saker får vara larger than life, det är det som är så häftigt med operan, säger han.
Rickard Söderberg själv sticker ut: Tatueringar, t-shirts med rocktryck, nitarmband, svartmålade fladdrande ögonfransar och nagellack. Om det finns en stereotyp bild av operasångare så stämmer han inte in på den. Rickard Söderberg berättar att andra i operasfären välkomnar hans normbrytande framtoning och hoppas att han ska få fler att få upp ögonen för musiken. En önskan han själv delar.
– I mina bästa stunder hoppas jag att jag kan vara en tröskesänkare.
Rickard Söderberg har tidigare diskuterat sexismen inom operan och kommer också ta upp ämnet i sitt nya radioprogram.
– Jag kommer att prata om maktstrukturer och könsmaktsordningen, till exempel i ett program som handlar om regissörer.
På senare år har Rickard Söderberg blivit en känd tv-personlighet och syns just nu i TV4:s Let’s Dance. Han berättar att ”det tagit mycket tid att gå in i kroppen på ett helt nytt sätt” och att ge varje dans ett budskap.
Han har bland annat uppmärksammats för att ha fört in teckenspråk i ett nummer och har även tillägnat en vals till sin make, den de aldrig dansade på sin bröllopsceremoni.
Hbtq-frågor är något som Rickard Söderberg ofta återkommer till i sin roll som samhällsdebattör, liksom samtalsklimat på nätet. Samtidigt som Rickard Söderberg måste leva under skyddad identitet på grund av misshandel, hot och trakasserier lägger han stor vikt vid att själv alltid hålla god ton på internet.
På Twitter har det förhållningssättet fått symboliseras av en profilbild föreställande den tecknade superhjälten Gaytenor med regnbågsfärgad mantel. Som Gaytenor bemöter han exempelvis främlingsfientliga inlägg med att citera stycken ur schlagerlåtar som Carolas Främling.
– Ibland är det viktigt att backa och fråga sig vilken värld vi vill leva i – en med mer eller mindre kärlek?
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.