Ida Kjellin är Dagens ETC:s tv-skribent och allmän tv-fantast. Hon menar att orsaken bakom nystartstrenden precis som i filmbranschen handlar om pengar.
– Det är en PR-strategi. Med en serie som redan är känd slipper man ju processen med att sälja in en ny tv-serie, det blir billigare helt enkelt. Det är fruktansvärd hård konkurrens, säger Ida Kjellin som tror att trenden bara kommer att bli större.
Svårt att slå igenom
Nya serier och idéer råder det ingen brist på. Däremot är det svårt att slå igenom i det massiva utbud av serier som finns idag.
– Om en serie inte slår igenom med en gång och blir jättepopulär kan den sluta visas efter bara tre avsnitt, trots att man producerat en hel säsong.
Många nygamla serier produceras av streamingtjänsten Netflix som blivit kända för att rädda kultserier från undergång. Den amerikanska serien Arrested Development, Firma Ruffel och båg på svenska, är ett tidigt exempel på det. Serien hade en trogen skara fans men lades ner efter tre säsonger på grund av låga tittarsiffror. Sju år senare, 2013, återupplivade Netflix serien till fansens stora glädje.
– De får väldigt mycket uppmärksamhet och goodwill av det här. Sedan har ju de ett vinstintresse som alla andra.
Ida Kjellin blev oerhört glad av nyheten om att Gilmore Girls skulle få en fortsättning, även om hon tycker att nystarter överlag är fantasilöst och ett tecken på lathet när det faktiskt finns så många bra kreatörer. Om det nödvändigtvis måste göras nya versioner tycker hon att svängarna borde tas ut lite mer.
– MacGyver ska ju få någon slags remake. Om man nu ska göra det, varför passar man inte på att göra en fräsch ny version med en kvinnlig MacGyver till exempel, som med nya Ghostbusters? säger Ida Kjellin.
Gamla serier som får nytt liv
Arkiv X – The X-Files
• David Duchovny och Gillian Anderson är tillbaka på FBI:s avdelning för paranormala fenomen. Agenterna Fox Mulder och Dana Scully återvänder i 6 helt nya avsnitt under ledning av seriens skapare Chris Carter. (Fox)
Gilmore Girls
• Den ensamstående mamman Lorelai Gilmore och hennes dotter och bästa vän Rory återvänder till den fiktiva staden Stars Hollow för fyra 90-minutersavsnitt. (Netflix)
The Muppets
• Mupparna är tillbaka. Den här gången får vi följa med bakom kulisserna i Miss Piggys, Fozzies och Kermits värld. ”Mupparna” sändes mellan 1976–81, med en kort återkomst 1996. Serien hade svensk premiär 1 november i Kanal 5. (ABC)
Huset fullt – Full House
• Netflix har beställt 13 nya avsnitt av 90-talskomedin om Danny Tanners stora familj. Den här gången får de dock klara sig utan tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen som inte vill medverka. Premiär 2016. (Netflix)
Twin Peaks
• Efter avhopp och pengabråk blir det trots allt David Lynch som regisserar nya Twin Peaks. Kyle MacLachlan har tackat ja till att återigen spela FBI-agent Dale Cooper och Angelo Badalamenti ansvarar för musiken även denna gång. Premiär 2016. (Showtime)
Heroes reborn – Heroes
• Det nedlagda science fiction-dramat Heroes har fått en reboot. Heroes Reborn är en fristående fortsättning som tar vid där den första säsongen slutade. Serien hade premiär i oktober i TV6. (NBC)
Arrested Development
• Serien om den dysfunktionella familjen Bluth fick en hyllad comeback 2014 då Netflix återupplivade den kultförklarade serien sju år efter nedläggning. Den stora och trogna fanskaran jublade. (Netflix)