BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad fascinerar dig med Europa just nu?
– Det finns en tudelning i Europa som är densamma som i Sverige. Som jag tror handlar om globalisering, den värld vi fick efter murens fall. Det är en värld både av global ekonomi, där frihandel blev standard, men också globala värderingar där vi blev mycket mer liberala ifråga om ras, kön, homosexualitet osv. Industrier som flyttade, gränser som öppnades. Det kom en stark motreaktion som är konservativ och nationalistisk. Det är något som drar isär både Sverige och Europa, säger Fabian Göranson till ETC.
Resultatet påminner om en flanörroman i serieform, där Fabian Göranson och Daniel Berg pratar sig fram igenom olika länder. Små vardagliga historier varvas med större politiska skeenden.
Hur kom det sig att du la upp berättandet så?
– Det går liksom inte riktigt att planera hur alla de här nivåerna ska kvoteras. Om jag kör på det jag tycker är roligast så kommer skärvorna att bilda någon sorts helhet. Ju mindre jag försöker planera ju verkligare blir det, tänkte jag. Någon sorts mosaik av verkligheten.
Fabian Göranson har bott i både Belgien och Frankrike och framhåller att det på ett personligt plan känns tråkigt med dagens antieuropeiska rörelse.
– Dels var det viktigt på ett personligt plan att göra den här resan, men också på ett politiskt plan är det intressant hur situationen vi har i Sverige speglas i andra länder, vissa ligger före i utvecklingen andra efter. Alla har lite av samma dualitet. I Ungern och Polen har den nationalistiska tendensen dragit iväg väldigt mycket.
Han tror att en europeisk gemenskap är nödvändig för att lösa många av de problem Europas nationer möter idag.
– Tittar man längs EU:s gränser så är det ändå en väldigt stor kontrast mellan de länder som är innanför och de som är utanför. Polen har sitt demokratiska underskott och Ungern också. Men jämför Ungern med Ukraina som har ett inbördeskrig eller Polen med Vitryssland som har en hardcore diktatur. Grekland är inte så muntert, men jämför Grekland med Turkiet.
– Utanför den gränsen är läget helt uselt. EU har ändå ett slags funktion av att bromsa från att länder rasar ner i något sorts jordskred. När länder försvagas och inte har så starka samarbetspartners kommer påtryckningar av starkare makter som vill utnyttja läget i utkanten. Många delar i Europa skulle kunna bli brickor i ett stormaktsspel.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.