1. Pioner, Isabella Varricchio (Wahlström & Widstrand)
Följ med på sensommarsemester i Grekland. För Helena och Diana är vänskapen den vackraste av relationsformer, de lägger ständigt sin egen relation under lupp för att förstå vad som är vänskapens beståndsdelar. Under semestern ska deras teorier om vänskap prövas i praktiken. I solens hetta växer det plötsligt fram ett erotiskt begär hos Helena. Omgärdad av solkrämer och strandstolar ställer romanen frågor om vänskap, vad det är och vad som är dess gränser.
2. Sputnikälskling, Haruki Murakami (Norstedts)
Åk till Japan, Grekland och in i den värld av magisk realism som präglar Murakamis romaner. Huvudpersonen K är lärare och älskar författaren Sumire. Sumire i sin tur älskar affärskvinnan Myu och de båda åker på semester till Grekland. Väl där försvinner Sumire och Myu ringer K för att han ska hjälpa henne i sökandet. Låter det krångligt? Det är en klassisk kärlekstriangel vi får ta del av, men präglad av den drömlika stämning som Murakamis författarskap ofta bjuder på.
3. Stål, Silvia Avallone (Natur & Kultur)
Res till Italien, närmare bestämt till den toskanska kuststaden Piombino. Där bor de två kompisarna Anna och Francesca. De är 13 år, på väg in i vuxenvärlden och deras kroppar är redan utsatta för mäns blickar och tillrop. Till ljudet av stålverkets dunkande rytm växer de upp till kvinnor. Stål är en roman om vänskap, sexualitet och drömmar om att ta sig någon annanstans. Men framför allt om ett Italien som präglas av den manliga blicken.
4. Yacoubians hus, Alaa al-Aswany (Albert Bonnier Förlag)
Flytta in ett hyreshus i Kairos myllrande stadskärna och möt dess innevånare. Portvaktssonen som inte kommer in på polishögskolan och
i stället söker sig till religiös fundamentalism, den fattiga flickan som vet att det är mäns lustar som styr samhället, den homosexuella chefredaktören som sörjer förlusten av sin första älskare. När romanen kom ut blev den en bestseller i Egypten, inte för sin samhällskritik utan för sin frispråkighet kring sex.
5. Den vita tigern, Aravind Adiga (Schibsted förlag)
Den vita tigern ger bilder från ett brusande Indien. Under sju nätter skriver den unge Balram mejl till den kinesiska premiärministern. Han vill erkänna ett brott, men mejlen vecklar ut sig till en berättelse om hans liv. Berättelsen om en fattig kille som växer upp på landsbygden med en dröm om att bli entreprenör. Som tar sig till New Delhi och lyckas bli chaufför till en rik man. Nu är han själv rik, men priset är att han har blod på sina händer.
6. Med blod i skägget, Daniel Galera (Norstedts)
Följ med till den brasilianska kuststaden Garopaba. Dit reser berättarjaget, simmar i havet, jobbar som lärare, träffar kvinnor och går på promenader med hunden Beta. Men egentligen är han där för ett uppdrag. Hans farfar mördades på orten under 60-talet men ingen vet varför eller vad som egentligen hände. Berättarjaget ställer frågor om det till ortsbefolkningen, frågor som plötsligt rör upp starka känslor.