Landshövding Margareta Pålssons förslag till doppresent åt den nya prinsen är en naturlekplats på Söderåsen. Lekplatsen kommer att kosta 1 miljon kronor att anlägga och ska vara öppen för allmänheten, men får sitt namn efter prinsen. Det som har fått många att reagera är att bland dem som har fått frågan om de vill bidra finns Skånes 33 kommuner, där en del har tackat ja och andra har sagt nej till att medverka.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Överklaga alla beslut
Republikanska föreningen har tagit ställning mot förslaget och meddelat att de kommer att överklaga alla beslut där en kommun tänker bidra med pengar.
I ledningen för Republikanska föreningen sitter sedan en månad tillbaka två politiker, som båda har Skåne som sin bas. Ordförande är Yasmine Larsson från Helsingborg, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna, och vice ordförande är Anne-Marie Pålsson från Lund, som tidigare var riksdagsledamot för Moderaterna.
Hur reagerade ni när ni fick höra om förslaget till doppresent?
– Med bestörtning. Jag tycker inte att det är värdigt Sverige år 2016. Pengarna i den kommunala budgeten ska komma kommunernas invånare till godo, och inte användas för att uppmärksamma ett utvalt barn, säger Yasmine Larsson.
– Det finns betydligt viktigare saker att lägga skattebetalarnas pengar på, säger Anne-Marie Pålsson.
Monarkins vara eller inte vara
Frågan om dopgåvans lämplighet har fört upp monarkins vara eller inte vara på dagordningen. Att frågan diskuteras är enligt Anne-Marie Pålsson viktigt och bra, men skälet till att det görs hade kunnat vara bättre.
– Doppresenten är en fråga som det är lätt att relatera till, men jag hade hellre sett en diskussion på det principiella planet. Det viktiga är vilket statsskick vi ska ha, och inte vad vi tycker och tänker om själva kungahuset. Det finns dessutom sådant som också borde diskuteras under nuvarande statsskick, som om det är rimligt att statens försörjningsstöd inte bara gäller kungen och drottningen. I dag är det många som omfattas av det. Bland dem finns prinsessan Madeleine och hennes make, trots att de inte ens bor i landet. Var går egentligen gränsen för detta försörjningsstöd?
Anne-Marie Pålsson lämnade Moderaterna när hennes tid i riksdagen avslutades.
– Det var ingen stor dramatik kring det. Jag vill helst göra mina egna analyser. Det var därför obekvämt för mig att tillhöra ett parti, säger hon.
Yasmine Larsson är däremot partipolitiskt aktiv och sitter i riksdagen.
Hur är synen på monarki kontra republik inom ditt parti?
– Vi har ett partistämmobeslut på att vi ska verka för att det införs en republik. Tyvärr har mitt parti, liksom många andra, valt att inte prioritera den här frågan, säger hon.
Ni som sitter i ledningen kommer från två olika politiska läger. Hur kommer det att påverka arbetet i Republikanska föreningen?
– Vårt samarbete är än så länge väldigt nytt, men jag tror och hoppas på att det kommer att fungera väl. Jag tycker att det är bra att vi har med någon från Moderaterna i den här frågan, säger Yasmine Larsson.
– Att socialdemokrater och moderater samarbetar i till exempel riksdagen är mycket vanligare än vad folk tror. Partierna har stått för gemensamma uppfattningar i en rad viktiga frågor som EU, säkerhetspolitiken och invandringen. Det är därför inget konstigt med det, säger Anne-Marie Pålsson.