BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De förstnämnda två har arrangerat fester i Stockholm sedan tidigt 90-tal, med fokus på techno, house och elektronisk dansmusik. För dem handlar det här om något större än bara att ordna fester. Det handlar om en frihetskultur.
– Staten ska inte bestämma när jag ska få dricka öl, dansa eller gå hem, säger Varveus.
Från 1995 till 2002 var han med och drev den omtalade klubben Docklands – och blev ett välkänt namn i medierna där han förespråkade frihet för allt från dans och öppettider till droger.
– Skillnaden mellan då och nu är jättestor. Sverige var ett väldigt stängt land fram till 90-talet, med två tv-kanaler och en telefonoperatör. Nu finns det valfrihet på de flesta områden, men inom kultur och nöje är det fortfarande alldeles för reglerat, menar Varveus.
Den 1 mars i år skrev föreningen Fritt Forum kontrakt på den 1 000 kvadratmeter stora lokalen på Årstaängsvägen 1, nära Liljeholmsbron. I kontraktet, som gäller till den 30 september, uppgavs att lokalen skulle användas till ”kulturell verksamhet, utställningsyta mot allmänheten”. De kallar det Galleri Koloni.
Haft flera utställningar
– Vi har hela tiden haft breda tankar för lokalen. Vi har redan haft flera utställningar med konstnärer, dj-skola för nyanlända och kafé på dagtid, säger Varveus.
– Den här platsen har blivit ett forum för människor som inte får plats på andra ställen. Som är utstötta, men som här får utrymme att vara sig själva och får utlopp för sin energi. Det är mycket av en social verksamhet. Vi jobbar hela tiden aktivt mot företeelser som rasism, sexism och homofobi, säger Eie.
Samtidigt med den övriga verksamheten har föreningen haft fester i lokalen nästan varje helg under våren.
– Det är medlemsdrivet. Vi riktar oss inte till vem som helst. Alla måste vara registrerade medlemmar i föreningen för att få komma in. Det är slutet sällskap och vi säljer inget starkare än folköl, säger Eie.
Lokalen i Marievik, som tidigare har innehaft en lunchrestaurang, har brandsäkrats och har de nödutgångar som krävs, enligt arrangörerna. De betonar att festerna är för medlemmar och därmed ska räknas som slutet sällskap.
"Man bryter mot ordningslagen"
Polisen är av en annan uppfattning.
– Man kör rejvfester, från sent på natten till tidig morgon, utan att ha ansökt om tillstånd för att bedriva sådan verksamhet, säger Mikael Sundberg på polisen i Skärholmen, som har gjort flera besök i lokalen nattetid.
– Vi har varit där en hel del och sett mycket. Man bryter mot ordningslagen och alkohollagen. Dessutom har vi ett flertal anmälningar om misstänkta narkotikabrott av olika slag, både innehav och påverkan.
Arrangörerna menar att de inte säljer alkohol starkare än folköl och att droger förekommer på många håll i samhället.
– Om man kör sådana här tillställningar så konkurrerar man med seriösa krögare som har kontroll från myndigheter. De här undviker kontroll från till exempel Skatteverket och har ingen dialog med myndigheterna. Man bryter mot lagen, och jag vill inte nämna några namn, men några av dessa har ju varit ganska stora förespråkare för droger tidigare, säger Mikael Sundberg.
Arrangörerna menar att ni vid något tillfälle har varit upp till 15 poliser på plats och att det är slöseri med resurser en helgnatt i Stockholm. Hur ser ni på det?
– Ja, då kan ju de vara schyssta och inte bryta mot lagar som gör att vi måste ha så mycket resurser på plats i så fall. Vi ser till säkerheten och på vilka människor som är där och som är påverkade av droger eller alkohol. Jag har själv varit där och pratat med en av arrangörerna, det luktade tydligt av cannabis i lokalen.
Förekommer det mer droger på dessa fester än på nattklubbarna i city?
– De flesta krogar runt omkring i Stockholm arbetar förebyggande gällande droger. Visst, droger är ett problem på många håll, men jag skulle vilja se den krögare eller ordningsvakt som släpper in den som är uppenbart påverkad.
Konflikten mellan fastighetsägaren JM och hyresgästen Fritt Forum har växt den senaste tiden.
Det pågår ett civilrättsligt mål där advokater från respektive håll just nu förhandlar om framtiden.
– De vill avhysa oss, men vi har ett kontrakt skrivet fram till sista september. Vi har lagt ner hundratusentals kronor på att göra lokalen säker och köpa in utrustning, säger Eie.
Vissa klagomål
Lokalen är väl ljudisolerad och enligt arrangörerna har inga närboende framfört några klagomål. Enligt polisen har det funnits enstaka klagomål från grannar.
– Det har förekommit vissa klagomål om att man känner sig otrygg. Jag kan inte säga hur många eller vilka som har framfört det, säger han.
Vad tror du om framtiden för lokalen?
– Om jag fattar allting rätt så kommer deras kontrakt att upphöra den 30 september. I den bästa av världar så följer arrangörerna de lagar och regler som finns i samhället, eller så skiter de i det och kör på ändå. Då får vi hålla på så här fram till dess, säger polisen Mikael Sundberg.
Vill inte ha någon konflikt
Anders Varveus och Damien Eie betonar att de följer lagarna och att föreningen Fritt Forum har redovisat och betalat moms hela tiden sedan den startades på 90-talet. De vidhåller att de sysslar med medlemsdriven festverksamhet och hoppas att konflikten löser sig.
– Vårt mål är att vara kvar här tills kontraktet går ut. Vi vill inte ha någon konflikt, vi vill bara utöva vår kultur. Vi är mest besvikna och ledsna över att de inte kan föra en bra dialog, säger Damien Eie.
Fotnot: ETC Stockholm har sökt Sten Jakab, ansvarig för fastigheten från JM/Kvarnholmen, upprepade gånger utan framgång.