BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Syftet med festivalen är att ta upp hbtq-frågor ur ett så brett perspektiv som möjligt, men även att ta upp andra saker som etnicitet och rasism. Vi vill möta en bred publik och försöker locka många olika föreningar och andra aktörer att delta med egna arrangemang för att få en bredd och göra festivalen mer levande och varierad, berättar Rickard Eriksson, ordförande i Norrköping pride.
I Norrköping ska du få vara vem du vill och älska vem du vill. Det är festivalens mål.
– Därför är det viktigt att möta allmänheten och ha aktiviteter som prideparaden och föreläsningar om vad hbtq är riktade till personer som kanske inte har funderat på de här frågorna tidigare, och inte bara vända sig till redan insatta, säger han.
De senaste åren har det varit lättare att få med olika lokala aktörer än när festivalen startade 2009 tycker Rickard Eriksson. Då var många tveksamma. ”Är det där verkligen något för oss att vara med i?” var en vanlig kommentar.
– Jag tycker att det är stor skillnad i dag. Det är tryggare för föreningar och organisationer att vara med och visa att på vår arbetsplats står vi för det här, säger Rickard Eriksson.
Pride behövs
Han får ofta frågan om pride verkligen behövs fortfarande. Svaret är alltid att absolut. Hbtq-frågor behöver lyftas lika mycket nu som förr.
– Affischerna vi sätter upp blir ofta nedrivna snabbt och förra året brändes det en prideflagga på en skola som flaggade i samband med festivalen. För att ta några exempel. Och med de homofobiska inslag som finns i vissa av våra politiska partier i dag blir pride ännu viktigare. Det är inte så att vi per automatik har våra rättigheter kvar om dessa partier får mer makt. Det kan ändras snabbt. Sverige är ingen skyddad verkstad, säger Rickard Eriksson.
En ständig kamp
Pride är en ständig kamp menar han – precis som med alla rättigheter.
– Våra rättigheter är inte något som automatiskt finns där. Vi måste hela tiden kämpa för dem, säger Rickard Eriksson.
I Norrköping skulle han vilja se mer utbildning i hbtq-frågor till offentligt anställda inom bland annat vård och skola. Främst för att inte utgångspunkten hela tiden ska vara den heterosexuella normen när de bemöter medborgarna.
– Och så tycker jag att kommunen skulle stötta organisationer som RFSL mer. Nu får de kämpa för att ens ha råd med sin lokal. Så tycker inte jag att det ska vara i en kommun som säger sig arbeta för en medvetenhet om hbtq-frågor, säger Rickard Eriksson.