När: 17–23 september
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inferno mellan tre och fem
Gästspel från Strindbergs intima teater. Skådespelerskan Anja Paulsson har, tillsammans med Anna Pettersson, arbetat fram en poetisk och våldsam föreställning om en ung kvinna som blir fast i drogmissbruk och som kämpar för att hitta en väg ut ur beroendet. Genom filmklipp, musik, rörelse och text gestaltas en ung kvinnas kamp för att få tillhöra ett samhälle som om och om igen stöter bort henne. Anja Paulsson tog examen vid Göteborgs Scenskola våren 2017.
När: 17 september
Var: Stora teatern
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sitt tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggad. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, bägge utbildade i Göteborg.
När: 20 september–6 april, 2019
Var: Göteborgsoperan
Toots and the Maytals
En av skans och reggaens gudfäder, Toots Hibbert kommer med sitt lika legendariska band The Maytals till Göteborg. Gruppen från Kingston, Jamaica, bildades i början av 60-talet och ses allmänt som några av grundarna till reggae-musiken. Själva benämningen ”reggae” ska faktiskt vara myntat av Toots själv.
När: 19 september
Var: Pustervik
Texas
Med 30 år på nacken och 40 miljoner sålda album kommer skotska bandet Texas tillbaka. Bandet fick enorma framgångar världen över på slutet av 90-talet med singlar som ”Summer Son”, ”Say What You Want” och ”Black Eyed Boy”. Senaste skivan kom 2017 och heter ”Jump on Board”. Som alltid frontas bemanningen av Sharleene Spiteri.
När: 23 september
Var: Pustervik
Till varje pris
Politisk fars i finsalongerna blir det när Adde Malmbergs ”Till varje pris” intar scenen i ungefär två månader. En pjäs i genren fars har aldrig någonsin beskrivits utan orden ”förvecklingar och förväxlingar” och så även här. Den här gången utspelar det sig under Almedalsveckan och på scen syns bland andra Anders Jansson, Malin Cederbladh, Eric Ericson och Carina M Johansson
När: 12 september–8 november
Var: Stadsteatern
Skuggorna av Mart
Nypremiär. Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanovic.
När: 12 september–20 november.
Var: Backa teater
Smärtan
På Stadsteaterns lilla scen spelas ”Smärtan” efter Marguerite Duras legendariska dagboksanteckningar från andra världskriget. Emilie Strandberg har dykt djupt ner i Duras liv och verk och både regisserar och skådepelar. I rollen som Marguerite syns Carina Boberg.
När: 14 september–20 oktober
Var: Stadsteaterns lilla scen
Ingen rök utan eld
Röda sten tar vara på att det snart är dags för val, och blir till en plattform där både konstnärer och besökare kan göra sina röster hörda. Utställningen, som består av både nyproducerade och befintliga verk, behandlar frågor som rör demokrati, aktivism och civilkurage. Det blir platsspecifika verk och performancekonst med bland annat Mary Coble, Annika Lundgren och Felipe Mujica. Dessutom föreläsningar och workshops.
När: 1 september – 18 november
Var: Röda sten konsthall
Där steg ett träd
I sitt arbete med denna utställning har Johanna Karlsson och Maria Hall arbetat separat i sina ateljéer. Men ett par av verken har de skapat genom att den enes verk har fått stå modell för den andres. Dessa målerier, teckningar och skulpturer gestaltar naturens mörker och ljus. Karlsson och Hall är båda födda i Göteborg och har bland annat studerat på Valands konsthögskola.
När: Pågår till 23 september
Var: Konstepidemin
Det demokratiska projektet
Hur står det egentligen till med demokratin? Är den under hot och varför misstror människor den? I den här föreställningen får du undersöka demokratins beståndsdelar tillsammans med Teater Smuts. Delta i avslappningsövningen Trump Care, ta del av omröstningar och gå genom olika rum och världar.
När: Pågår till 29 september
Var: Kajskjul 46
Madame Butterfly
Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.
När: 1 september–4 oktober
Var: Göteborgsoperan
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
När: 13 juni–11 november
Var: Göteborgs konstmuseum
Mounir Fatmi
Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.
När: Visas till 16 september
Var: Göteborgs konsthall
Haenyeo – Havets kvinnor
På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.
När: Visas till 16 september
Var: Sjöfartsmuseet Akvariet
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
När: Fram tills 16 september
Var: Sjöfartsmuseet
Chiharu Shiota – The Distance
Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.
När: Fram tills 30 september
Var: Göteborgs konstmuseum
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
När: Fram tills 14 oktober
Var: Göteborgs Stadsmuseum
Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
När: Fram till december 2018
Var: Världskulturmuseet