Den 2 december invigs en tre gånger tre meter stor kub som i en vecka ska stå uppställd utanför Domkyrkan. I kuben, som har utformats av konstnären Michel Östlund, visas en film om yttrandefrihet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Dagen när kuben invigs är vald då det är exakt 250 år sedan tryckfrihetsförordningen undertecknades. Den nya grundlagen antogs i den dåvarande kungen Adolf Fredriks namn, men var resultatet av en lång process där riksdagens hade arbetat fram underlaget.
Men tryckfriheten och andra mänskliga rättigheter har under senare år blivit ifrågasatta på nytt.
– Efter att ha sett hur utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter gick framåt i 25 år, har det nu vänt. Ett exempel är hur Donald Trump hanterar media. En bra anledning till att fira jubileet är att vi återigen måste skydda rätten om tryckfrihet, säger Gabriel Stein.
Tyst minut
Den 3 december kommer en tyst minut att hållas i Lund, till minne av allt som inte har sagts. För att uppmärksamma detta kommer Domkyrkans klockor att ringa klockan 21.00–21.05.
Följande dag, den 4 december, fortsätter firandet med konserten Om tystnad, med Sanna Hogman på sång och Carl-Henrik Fernandi på saxofon. Konserten startar klockan 21 i Domkyrkoforum. Firandet avslutas den 5 december, klockan 19, med en paneldebatt på Kulturen. Deltagare i panelen är Ulrika Knutsson, journalist, Saad Hajo, illustratör och flykting från Syrien, Morten Kjaerum, chef för Raul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter samt Camilla Sylvan, nyhetsredaktör på Sydsvenskan.
Debatten modereras av Mona Masri, och kommer att diskutera yttrandefrihet utifrån historiska, journalistiska, konstnärliga och juridiska perspektiv.
Yttrandefrihetskuben i Lund är en av 30 kuber som har gjorts för att främja kunskapen om mänskliga rättigheter. Kuberna kommer under tystnadsveckan att visas i New York, Budapest, Belgrad, Paris och London. Bakom arrangemangen utomlands står Svenska akademin och Svenska institutet.