– Det finns en ambition att få med fler perspektiv, men man lyckas inte. Man lyckas bättre med att identifiera sig med SD-väljaren Ulla-Britt från en mindre svensk stad – en sådan har många i släkten eller i sin närhet – än med Hassans morsa i förorten. För henne brister empatin. Detta färgar av sig i journalistiken, berättade då en anonym medarbetare för Dagens ETC.
Under hösten började fackklubben på SVT tillsammans med några SVT-medarbetare samla in erfarenheter om diskriminering från de anställda med utländsk bakgrund. Arbetet har nu resulterat i rapporten ”Hur kan det vara så här”. Resultatet är nedslående. De flesta av de intervjuade medarbetarna uppger att arbetsmiljöproblem finns, att bristen på mångfald på ledande positioner är uppenbar och att journalistiken blir lidande eftersom företaget inte förmår tillvarata kompetens.
En av initiativtagarna till rapporten är journalisten Sara Almosaibi Jasas, som numera är anställd på SR, men som tidigare arbetade som reporter på SVT. Precis som de intervjuade i Dagens ETC:s artikel vittnar hon om att det bristande mångfaldsarbetet har lett till en känsla av ensamhet och utsatthet bland medarbetarna med en bakgrund som skiljer dem från normen.
– Man känner sig inte inkluderad, ensam och upplever att företaget inte tar tillvara på ens unika kompetenser. Det har lett till stress och ångest, ja helt enkelt psykisk ohälsa för många, säger hon till Kulturnyheterna.
En av de intervjuade i rapporten vittnar enligt tidningen Journalisten om att problemen är allvarliga.
”Det är en katastrof. Det finns ingen etnisk representation. Det är liksom vitare än en vinterdag i fjällen. Det är fan deppigt när jag tänker på det. Nä, katastrof. Jag kan inte föreställa mig ett värre scenario. Vi ska spegla Sverige, men hur ska vi kunna göra det när alla heter typ Persson i efternamn, och är medelklass och är uppväxta här. Det går inte.”
Ett politiskt problem
SVT-medarbetarna varnar också för att den skeva bevakningen kan få andra konsekvenser.
– Det finns en oro för att SVT är med och påverkar det politiska klimatet i Sverige. Det handlar inte om att ifrågasätta konsekvensneutraliteten i rapporteringen utan om en oro för att SVT är med och bidrar till förskjutningar i samhällsattityder på en inkomplett, missvisande och ibland felaktig grund, säger Sara Almosaibi Jasas.
SVT:s vd Hanna Stjärne säger till Kulturnyheterna att hon tar rapporten på stort allvar och att hon blir ”berörd” av den.
– Vi har jobbat mycket med det men det här visar att vi har en bra bit kvar.