Mammor är Sveriges ryggrad, och det är dags att de får lika villkor. Det är budskapet i #minmamma-kampanjen, där rapparna i Mohammed Ali går ihop med fackförbundet Kommunal – och sina mammor.
– Politiker har lovat jämställda löner i över 30 års tid. Bägaren måste rinna över, säger Mohammed Ryback, ena halvan av Mohammed Ali, till Dagens ETC.
Både Mohammed Rybacks och Rawa Alis mammor medverkar i videon som de har gjort för Kommunals kampanj #minmamma. De har båda slitiga jobb och Ryback säger att samarbetet med hans mamma Shukri Ryback, som är undersköterska, gav honom nya perspektiv.
– Det var ett annat sätt att knyta an till min mamma, att diskutera arbetsvillkor och arbetssituationer på ett sätt vi aldrig hade gjort förut.
Han berättar att han har pratat och rappat om familjens situation från sitt eget perspektiv.
– Arbetarklassperspektivet är tydligt i många av våra låtar, och vi pratar om att våra mammor var tvungna att jobba extra, att jobba på röda dagar. Min mamma var också ensamstående, hon fick kämpa. Så det var speciellt att höra hur hon har det från min egen morsa. Sedan finns det också en tendens bland många att tro att invandrarkvinnor bara är tacksamma.
”Självförtroende en klassfråga”
Det hade även Shukri Ryback problem med i början.
– Hon var nojig och lite rädd för att kritisera Sverige. ”Du är svensk medborgare”, sade jag till henne. ”Du betalar också skatt, du har rätt att kritisera det som inte stämmer.” Men i mammas generation är de ganska rädda för att höja rösten. Hon kunde ringa när jag var liten och hon jobbade natt för att hon var orolig att hon skulle stava fel. Det märks verkligen att självförtroende och självkänsla är en klassfråga.
– Så jag är väldigt stolt över henne, det är kul att se att hon hade det i sig att prata om kvinnors situation på arbetsmarknaden på det sättet, och att kritiskt analysera. Och det var väldigt viktigt för oss att våra mammor skulle berätta. Det är de som är samhällets ryggrad och det ska inte verka som om vi ska rädda våra mammor – det är de som räddar oss.
Varför är det viktigt att driva kampanj för mammor?
– Därför att det alltid är samma diskussioner annars, politiker har lovat jämställdhet och jämställda löner i alla fall sedan jag var liten, så i minst 30 års tid. Någon gång måste det rinna över, vi måste säga att det räcker.
I helgen fortsätter kampanjen när Mohammed Ali är på S-kongressen, ett sätt att se till att budskapet inte rinner ut i sanden.
– Jag hoppas att vi kan stressa politikerna lite, pressa dem på rätt sätt.