Slitna kläder. Tomma kylskåp. Våld och psykisk sjukdom. Att vara ny på en plats och om att inte se ut som andra. Utanförskap i dagens Sverige är ett återkommande tema i böcker för barn och unga. Ett tema som ofta blir mörkt – men inte utan hopp. Dagens ETC:s Jenny Wickberg har läst ett urval av de böcker som bäst skildrar hur deras vardag ser ut – och pekar ut hoppet.
Längtan efter innanförskap berör människor i alla skeden av livet, inte minst i tonårens sökande efter både identitet och grupptillhörighet.
I romaner för unga som lever i utanförskap är budskapet ofta att när allt annat brister, så är det den äkta vänskapen som består.
Något som ser ut som en tendens är att den romantiska kärleken ofta lyser med sin frånvaro, även i böcker som riktar sig till tonåringar och unga vuxna. En trend som verkar logisk i en tid när fyra av tio äktenskap slutar i skilsmässa och siffran hela tiden stiger.
Lästips
Det är någonting som drar i mig
Författare: Elin Persson
Ålder: Unga vuxna
Förlag: Bonnier Carlsen
Andréa är 13 år och går vårterminen i sexan. Den yttre miljön är en liten ort, med doft av svenskt skogslandskap, där man på fritiden åker runt. I bil eller i epatraktor.
Med en mamma som är arbetslös och psykiskt instabil och en frånvarande pappa lever Andréa som på en knivsegg.
Tryggheten finns hos bästa vännen Anja, som har ett ombonat liv med rena pyjamasar, omtanke och ett välfyllt kylskåp. Där finns också Anjas bror, som lockar men som inte ger mer än ytlig bekräftelse. En ny vän dyker upp i den några år äldre Alexander.
Andréas återhållna smärta får texten att vibrera när hon skyddar sin mamma från omvärldens blickar, samtidigt som hon försöker axla vuxenansvaret så att deras liv inte ska tippa över helt.
Man lever bara nio gånger och Katt med rätt att klösa (Kattspionerna på Rosengård)
Författare: Anja Gatu och Anna Nilsson
Ålder: 6-9 år
Förlag: B Wahlström
Katten Samira Karlsson är nyinflyttad i Rosengård, där hon för första gången får leva som utekatt. För Samira är Rosengård en spännande plats, där det fina finns men också det farliga. Den första bokens söthetsfaktor är hög, men en bistrare verklighet kan anas och Samira dras in i ett nätverk av katter som tar upp kampen mot ondskan. I området finns också Hundalliansen som ger associationer till gängbildningen i förorter.
Samira Karlsson börjar hitta tryggheten i sig själv, samtidigt som nyblivna vännen Pälsa är bra att hålla i tassen. I ”Katt med rätt att klösa”, del två i serien, ska kattspionerna ta reda på varför så många hemlösa katter kommer till Rosengård. Referenserna till flyktingkrisen 2015 är tydliga och det är också det politiska efterspelet med växande främlingsfientlighet.
Mindre söt än ettan, och med ett tydligt – på gränsen till övertydligt – budskap.
Mina fem regler för livet
Författare: Conny Palmkvist
Ålder: 9–12 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Hemmiljön är ett flerbostadshus i Helsingborg. Huvudpersonen är Anton, 12 år, nörd och mobbad i skolan. Hans pappa är arbetslös och en hotande skilsmässa mellan föräldrarna hänger i luften. Från en grå vardag tar berättelsen steget ut mot det fantastiska, för att sedan landa i verkligheten igen. Antons dras in i en rad nattliga äventyr och får inblickar i livet på Sveriges skuggsidor. Historierna binds ihop av en prosa som flyter lätt och har en klockren ton. Budskap: Låt inte mobbarna forma din självbild. Och en enda vän kan göra skillnad. Den kan betyda allt.
Skiter i
Författare: Hanna de Canesie
Ålder: 12–15 år
Förlag: Natur och kultur
Hemma hos Mira, 16 år finns mamma, som är arbetslös och inte riktigt tar tag i något. Där finns en lillebror med någon form av diagnos. Och där finns mammas pojkvän som blir våldsam när han dricker.
Den fasta punkten i livet är tjejkompisarna Em och Jasmina. Em har också en flickvän hon träffar ibland och Jasmina har en till-och-från-relation med en kille. Mira är rätt ointresserad av sex. Mira och hennes vänner kan ses som typiska för vår tid, där unga både i Sverige och omvärlden sexdebuterar senare och ligger mindre än tidigare generationer.
Det går illa för Mira och hon längtar tillbaka till vännernas gemenskap, men vill inte behöva avslöja allt hon varit med om. Hon vill att de ska finnas där trots vad de vet och trots allt de inte får veta. I slutet är de ändå där. Vännerna.
Det värsta har redan hänt
Författare: Marta Söderberg
Ålder: Unga vuxna
Förlag: Gilla böcker
Bianca lever i en övre medelklassmiljö och hennes utanförskap handlar inte om pengar utan om identitet. Hon är adopterad från Brasilien och omgivningens reaktioner inför hennes hudfärg tar hon som ett bevis på att hon är den bortbyting hon känner sig som.
Sorg, skuld och skam efter en händelse som kostade hennes bror livet får henne att vända taggarna både utåt och inåt. På sitt första sommarjobb som städare möts Bianca av en ny misstro, denna gång för sin sociala klasstillhörighet. Hon jobbar ihop med John, killen som sakta drar ur henne sanningen om de känslor hon bär på. Inte heller här är det de romantiska känslorna som styr. När John lägger sin arm om henne, är det som en vän.
Det är en komplex men nätt liten roman, där varje sekvens blir till ett eget litet kapitel som ger inblick i vad som händer i Biancas inre och yttre värld.