Det har blåst många olika vindar kring verket sedan dess. Men medan rättstvisterna har kommit och gått, så har byggandet fortsatt. Det som kunde ha blivit sista spiken i verket var attentatet i Köpenhamn i februari i år. Lars Vilks, som kan ha varit gärningsmannens måltavla, har sedan dess av säkerhetsskäl inte kunnat komma till platsen.
Flera fick samma idé
När Lars Vilks inte längre kan besöka sitt verk så ökar risken för att det ska förfalla. Förutom väder och vind så är den utsatt för att stort slitage genom alla dem som besöker den. Det är 30 000 personer och de allra flesta går genom verket, både på väg ner och upp. Kretsen kring verket, där det fiktiva landet Ladonien ingår, reagerade därför snabbt sedan det blev känt att säkerhetsselen kring Lars Vilks dragits åt ytterligare.
– Vi var flera stycken som fick samma idé och som ringde varandra för att prata om hur vi skulle kunna gå till väga, berättar Fredrik Larsson, konstminister i Ladonien och som nu ingår i en mindre grupp som turas om med att besöka verket och laga de delar som börjat ge vika.
Arbetet är inte helt enkelt. Spik och brädor får bäras under promenaden, som avslutas med en lång sträcka nedför en brant slänt. Väl på plats så gäller det att hitta alla svaga delar och laga dem.
– Det är ju tungt att bära på brädorna så det går inte att ta med hur många som helst. Ofta blir det så att när jag har spikat fast den sista brädan jag hade med, så hittar jag något nytt som behöver lagas. Men vi som hjälps åt med underhållet pratar med varandra och har ett system som gör att vi kan beskriva var de dåliga ställena finns, säger Fredrik Larsson.
Flest besökare kommer det sommartid och det var också då som de som nu tagit på sig underhållsarbetet arbetade som mest. Men även en regnig vardag i november så är det besökare som hittar fram till verket.Ingegerd Skog från Stockholm besöker verket för första gången.
– Den är helt fantastisk. Det gör inget att det regnar. Tvärtom gör det att det känns som om den är ännu mer omgiven av mystik då, säger hon.
”Kan tolkas på flera sätt”
Det är hot och våldsdåd som hindrat Lars Vilks från att fortsätta sitt arbete. Men för Fredrik Larsson är Nimis och Lars Vilks kontroversiella teckningar och utspel och de händelser som är kopplade till dem något han skiljer på.
– Jag hade själv aldrig deltagit i något möte som ordnades av grupper som kan anklagas för rasism, eftersom jag inte hade velat att de skulle kunna dra nytta av det på något sätt. Men Lars Vilks agerande kan tolkas på flera sätt. För mig kan det han har gjort ses som delar av verket, precis som han tidigare gjort rättstvisten kring Nimis till en del av verket, säger han.
Läs vidare på nästa sida: Berättelsen om Nimis
Berättelsen om Nimis
1980 Lars Vilks börjar bygga en skulptur av drivved på stranden vid Kullabygden.
1982 Nimis är på byggd på en otillgänglig plats och det tog därför två år innan markägaren och myndigheterna fick kännedom om bygget. En långvarig rättsprocess startade. Nimis är byggd på mark som ägs av Krapperup stiftelsen och som ligger inom naturskyddat område. Markägaren försökte med Länsstyrelsens hjälp få bort skulpturen.
Vid rättsprocessen försökte myndigheterna få bort Nimis genom att klassa den över hundra meter långa träskulpturen som ett svartbygge. Lars Vilks hävdade däremot att lagen inte gällde då det var ett konstverk. Han bidrog till att försvåra rättsprocessen genom att sälja verket till den tyske konstnären Joseph Beuys.
1996 En grupp som följt rättsprocessen kring Nimis utropar området där verket står som en självständig republik vid namnet Ladonien. Ladonien har idag drygt 17 000 invånare från över hundra länder och Lars Vilks har rollen som statssekreterare.
2007 Teckningar där Lars Vilks har framställt en profet vid namn M som rondellhund publiceras i Nerikes Allehanda. Lars Vilks utsätts för hot och attacker av olika slag.
2010 En bomb detonerar i Stockholm. Strax innan explosionen får Tidningarna Telegrambyrå, TT, och Säpo brev där Lars Vilks teckningar av profeten och svenska folkets tystnad kring det pekas ut som orsak till attentatet. Lars Vilks får säkerhetsbevakning dygnet runt.
2012 Lars Vilks visar karikatyrer av profeten Muhammed under en föreläsning vid Karlstads universitet. Föreläsningen avbröts sedan tumult uppstått där flera åskådare kastat snöbollar och ägg mot Vilks.
Samma år medverkar Lars Vilks på en konferens med den islamkritiska amerikanska organisationen Stop islamization of nations, vilket leder till en omfattande debatt i svenska medier.
Kritikerna menar att Lars Vilks gör en liten insats för yttrandefriheten och konsten, medan han bidrar till att öka de rasistiska och islamofobiska strömningarna.
2013 Al-Quaidas nättidning Inspire publicerar en lista där Lars Vilks finns med som en av tio personer som eftersöks, döda eller levande, för hot mot Islam.
2015 En man skjuter med automatvapen mot en lokal i Köpenhamn där ett möte med rubriken Konst, hädelse och yttrandefrihet pågår. Bland deltagarna finns bland annat Lars Vilks och den franske ambassadören. En man dör och tre poliser skadas. Samma gärningsman skjuter senare samma mot en lokal som ligger intill synagogan i Köpenhamn. Även där dör en man och två poliser skadas.
Lars Vilks klarar sig oskadd från händelsen, men bevakningen kring honom skärps så han sedan dess har levt på hemlig adress. I och med detta får Lars Vilks inte längre besöka Nimis. Fram tills dess har han ofta besökt skulpturen och har då fortsatt byggandet och skött underhållet av den.