– Örebro ligger bra till och har ett stort upptagningsområde, säger Niclas Lagerstam.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Egentligen tittade arrangörerna först på Stadsparken som festivalområde. Men de erbjöds Slottsparken eller Brunnsparken av kommunen.
– Brunnsparken ligger för långt från centrum medan Slottsparken ligger mitt i stan. Det är lätt både för örebroare och för besökare som kommer utifrån och bor på hotell att ta sig dit, fortsätter Niclas Lagerstam.
Förutom de redan nämnda artisterna uppträder bland annat den norrländska hiphopgruppen Movits!, rapparen Cleo samt Timo Räisänen. Den sistnämnda ger en konsert med sina tolkningar av Ted Gärdestads låtar. Och så kommer Frej Larsson som tidigare har varit med i Maskinen, Slagsmålsklubben och Far och Son. Nu är han aktuell med det svenska fotbollslandslagets nya EM-låt Mitt team. Och på lördagen arrangeras Barnens PiP med en mängd aktiviteter som passar hela familjen. Då uppträder även Sean Banan. Det är alltså kända och etablerade artister som spelar på festivalen trots att det är fri entré.
Hur går det ihop ekonomiskt?
– Vi får intäkter genom att hyra ut platser på festivalområdet till utställare och matförsäljare och så har vi egen mat- och dryckesförsäljning. Vi har även sponsorer och får en viss marknadsföringspeng från olika kommuner där vi är. För Örebro kommun har vi inget avtal ännu, så vi får inte något bidrag därifrån, uppger Niclas Lagerstam.
Grundades i Karlskoga
Namnet Putte i Parken, PiP, är ett välbekant namn för många örebroare. Festivalen arrangerades för första gången 2008 i Niclas Lagerstams hemstad Karlskoga. Då som en ”vanlig” festival där besökarna betalar entré. Men det var svårt att få festivalen att gå runt ekonomiskt.
– Det kom för få besökare. Vi hade behövt runt 15 000 besökare, det kom 10 000, säger han.
Efter fyra år beslöt arrangörerna därför att flytta festivalen till en annan stad. Och valde mellan Örebro och Karlstad. Till slut föll valet på Karlstad.
– Därför känns det lite extra bra att vi kommer till Örebro nu, säger Niclas Lagerstam.
Att PiP numera har fri entré beror på att den svenska festivalkartan ritades om för några år sedan. Jättefestivalen Bråvalla startades i Norrköping samtidigt som Sveriges dåvarande största festival Peace and Love i Borlänge gick i konkurs.
– Vi kände att vi måste hitta ett nytt koncept. Antingen satsa på att boka större och dyrare artister eller göra något annat. Vi hittade den här modellen med fri entré och den har fungerat, berättar Niclas Lagerstam.
Gratismodellen fungerar så bra att PiP växer, i år arrangeras festivalen även i Karlstad, Stockholm och Leksand.
– Leksand och Örebro är nya städer i år. Jag tror på det här konceptet. För oss är satsningen i Örebro ett långsiktigt projekt där vi arrangerar en årlig gratisfestival åtminstone de kommande tre till fem åren.
Fotnot: Mer information om festivalen finns på putteiparken.se.