Nadja Tolokonnikova från Pussy Riot citerade Aleksandr Solzjenitsyn – Nobelprisbelönad författare och Gulagfånge – i sitt slutanförande i rättegången där hon dömdes till två års fängelse. ”Ord kan krossa betong”, sa hon. Något som inte stämmer i Ryssland idag, enligt journalisten Masha Gessen
Dagens ETC träffar henne på ett hotell när hon besöker Stockholm för att prata om sin nya bok, titulerad med samma Solzjenitsyn-citat.
Du skriver att ryska språket är ett språk av lögner. Vad menar du med det?
– Under Sovjettiden användes orden med dess motsatta betydelse – de sa frihet men menade isolering, de sa demokrati men menade totalitarism, de sa rikedom men menade fattigdom, säger Masha Gessen som talar snabbt och välformulerat.
– Men under perestrojkan på 1980-talet fick språket nytt liv. Plötsligt betydde orden något och människor kunde prata om viktiga saker.
Lever i exil
Efter perestrojkan korrumperades språket igen. Masha Gessen säger att det därför är svårt att uttrycka viktiga budskap på ryska.
– Det politiska och ideologiska språket har skadats värst. Alla ord som är laddade är också misstänkliggjorda och antas betyda något annat.
Hon säger att hon är mer fri när hon skriver på engelska, språket hon har valt att författa både Putinbiografin Mannen utan ansikte och sin nya bok på.
Gessen har både amerikanskt och ryskt medborgarskap, vilket förenklade hennes och partnerns val att gå i exil sommaren 2013. Det lesbiska paret såg att deras barn hotades av ryska lagar som diskriminerar homosexuella och lämnade Moskva för New York.
Önskar Putin-motstånd
Samma sommar skrev Gessen boken Ord kan krossa betong: Berättelsen om Pussy Riot, som nu publiceras på Brombergs förlag. Hon hade följt gruppen sedan deras omtalade punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva. En stor del av boken handlar om rättegången och fängelsetiden efter framträdandet.
Vad hade performancet varit om de inte hade åkt fast för det?
– Det spelar ingen roll. Grejen med politiskt performance är att det inte är ett verk i sig självt. Konfrontationen med staten och kyrkan är en del av konstverket.
Enligt Masha Gessen var Pussy Riots performance lyckat eftersom konfrontationen speglade exakt vad som är fel med det ryska systemet. Med tanke på händelserna i Krim menar hon att det internationella systemet bör agera med politiska och ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
Vad kan internationella aktivister göra?
– Man kan inte sätta press på de som regerar i Ryssland genom att pressa det ryska folket, för folket har inget inflytande på de regerande. För en aktivist i ett demokratiskt land är det därför bäst att pressa den egna regeringen så att de agerar mot Putin, säger Masha Gessen.
”Pussy Riot är radikala”
I flera intervjuer har hon påpekat att Europa och USA inte förstår att Putin har en annorlunda världsbild än den västerländska. Därför missbedöms ofta Putin och hans agerande anses oförutsägbart.
Du har sagt att Putin ser världen som rutten.
– Han tror att i princip alla människor är ruttna, att många låtsas att de inte är det men att vissa inte är hycklare och därför inte låtsas att de är goda – han är en av dem.
Putins världsbild är dominerande i den ryska politiska kulturen och samhället, enligt Masha Gessen. Hon jämför med den nordamerikanska världsbilden som utgår från ett antagande om människans godhet och att människor och samhället blir bättre med tiden.
Nadja Tolokonnikova tror att ”ord kan krossa betong” och att det går att förbättra världen.
– Det är därför som hon och Pussy Riot är så radikala i det ryska samhället. Det är också därför som hon förstås bättre i Europa och USA än i Ryssland.
Masha Gessen säger att hon liksom Pussy Riot tror att människan är god men att hon ser mörkt på Rysslands närmaste framtid. Större hopp sätter hon till Pussy Riot och gissar att de kommer att fortsätta att göra performances som speglar problemen i den ryska staten.