– Vi har arresterats, trakasserats, hotats och förtalats, säger Michel Matos, medlem och talesperson för konstnärskollektivet och aktivistgruppen Movimiento San Isidro.
Matos tror att den internationella uppmärksamhet som gruppen fått har satt press på Kubas regim och att det är anledningen till att han och andra medlemmar just nu inte tillåts lämna sina bostäder.
– Jag är fånge i mitt eget hem, säger han.
Det var i början av november som den kubanska rapparen Denis Solís arresterades för att ha agerat respektlöst mot en polis efter att han spridit en film i sociala medier på en polis som tog sig in i hans hem utan tillstånd. Några dagar senare dömdes Solís till åtta månaders fängelse. Hans familj fick inte besked om att han hade gripits och den muntliga rättegången ägde rum utan att han givits tillgång till en advokat, något som fördömts av internationella människorättsorganisationer.
Solís är en del av Movimiento San Isidro, en grupp artister och aktivister som protesterar mot ökad censur inom kultursektorn. Efter domen inledde gruppen en kampanj på sociala medier för hans frisläppande. Kampanjen övergick sedan i en hungerstrejk, vilken avbröts när säkerhetsstyrkor stormade gruppens huvudkvarter i huvudstaden Havanna.
Ökad kontroll i pandemin
Enligt kubanska myndigheter var anledningen till ingripandet sanitärt och berodde på att gruppen inte efterlevde gällande restriktioner för covid-19. Men organisationen Human Rights Watch varnar för att Kubas regim använder coronaregler som ett verktyg för att undertrycka oliktänkande. Enligt organisationen är händelsen en del av ett större mönster där kubanska myndigheter systematiskt försöker kväva sina meningsmotståndare. Denna bild delas av människorättsorganisationen Cubalex, som menar att pandemin inneburit en ökad möjlighet för de kubanska myndigheterna att utöva kontroll i landet.
Dagen efter ingripandet deltog ett hundratal personer i en fredlig manifestation utanför kulturdepartementet i Havanna i protest mot regimens behandling av kollektivets medlemmar. Manifestationen bestod inledningsvis av ett tjugotal personer med anknytning till Movimiento San Isidro, men under dagen anslöt hundratals personer för att visa sitt stöd.
På sociala medier sprids nu filmklipp på kubaner som propagerar för ett fritt Kuba, för att sedan hindras av polis. Internationella medier rapporterar om protesterna som ovanliga.
– Det är inte ovanligt att kubaner uttrycker missnöje mot lagen, säger Laritza Diversent, direktör på den ideella organisationen Cubalex, men lägger till att det de normalt sett inte sprids eller syns utanför landets gränser.
– Movimiento San Isidro har varit mycket synligare än andra grupper i landet som protesterar mot förtryck, fortsätter hon och syftar på gruppens genomslag i sociala medier.
Anklagas för terrorism
Efter manifestationen utanför kulturdepartementet har kollektivets medlemmar anklagats för terrorism i statligt ägd media och påståenden har spridits om att de styrs av Trumpadministrationen i USA. ”San Isidro är en imperialistisk reality show med syfte att förstöra vår identitet och underkuva oss: de planerna ska krossas.”, twittrade Kubas president, Miguel Díaz-Canel.
Kuba har de senaste åren genomgått stora förändringar i form av gradvisa lättnader av ekonomiska restriktioner och en ökad tillgång till mobiltelefoner, internet och sociala medier. Detta har väckt landets alternativa konstscen till liv och skapat möjligheter även för artister som verkar utanför Kubas statligt sanktionerade kulturorganisationer. Men landets yttrandefrihet är fortfarande starkt begränsad. Journalister, aktivister och artister utsätts för systematiska hot och trakasserier i försök att tysta dem. Detta slår Cubalex, tillsammans den ideella organisationen PEN America, fast i en redogörelse. Även Freedom House bedömer att invånarna saknar yttrandefrihet och klassificerar Kuba som ”icke fritt”, en ståndpunkt som delas av organisationen Reportrar utan gränser. I sitt årliga pressfrihetsindex placerar de Kuba på plats 171 av 200, i nära anslutning till länder som Iran, Kina och Nordkorea.
Fördöms av Amnesty
Enligt Amnesty International är trakasserierna ett exempel på de pågående angrepp på yttrandefrihet som sker i landet. Tillsammans med flertalet andra människorättsorganisationer fördömer Amnesty även fängslandet av gruppmedlemmen Solís, som i nuläget sitter fängslad på högriskfängelset Valle Grande i Havannas utkant. Enligt Amnesty är brottsrubriceringen oförenlig med internationell människorättslig lag. ”Ingen borde fängslas för ’respektlöshet’ mot en tjänsteman”, konstaterar Amnestys USA-direktör Erika Guevara-Ross på deras hemsida.
Enligt Cubalex är det inte ovanligt att kubaner som kritiserar tjänstemän döms för den typen av brott. Laritza Diversent berättar dock att de fått indikationer på att Kuba rustar upp militärt och nu oroar sig organisationen för att en repressiv våg ska skölja över Kuba. Även Michel Matos i Movimiento San Isidro befarar att situationen kan komma att förvärras.
– Staten driver en hatkampanj mot oss, säger han.
– De säger att vi är terrorister som söker blod. Allt kan ske. Situationen kan komma att bli mycket värre. Folk kan komma att skadas, eller i värsta fall dödas. Och allt försvaras av deras mediala berättelse om att vi är terrorister, att USA betalar oss, tillägger han.