Det drastiska förslaget från branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, går ut på att driftstödet ska tas bort helt och ersättas av ett nytt teknikneutralt mediestöd, ett momsundantag ska införas och arbetsgivaravgiften för journalister ska sänkas.
Förslaget undertecknades av en rad mediechefer och publicister, varav en majoritet företrädde någon tidning inom de största mediehusen Schibsted, Bonnier eller Stampen.
– Förslaget gynnar de största aktörerna, säger Sigurd Allern, professor emeritus i journalistik vid Oslo universitet och under många år gästprofessor vid Stockholms universitet.
– Det marknadsförs med hänvisning till behovet av digital omställning eftersom papperstidningen är på tillbakagång, men det är en felaktig framställning i presstödsförordningens regelverk. Driftstödet omfattar redan idag också digital upplaga och digitala medier.
”Svårare att starta nytt”
Anna-Klara Bratt är chefredaktör för webbtidningen Feministiskt perspektiv som funnits sedan 2011 och är ett av de 129 medlemsföretag som ingår i TU.
– Vi visste inte att det här utspelet skulle komma, säger hon om den DN-debattartikel som TU-styrelsen undertecknat.
Hon har inte hunnit sätta sig in i förslaget så noga ännu.
– Men några saker kan man skönja, som att skattelättnader skulle ju gynna de stora aktörerna. Det är ett traditionellt borgerligt förslag och jag såg att Moderaterna tyckte att det var bra.
Anna-Klara Bratt tror även att det kommer bli ännu svårare att våga starta nya tidningar och att mindre tidningar kommer få det ännu tuffare.
– Det man spontant oroar sig för är ju småtidningarna. Syftet med presstödet måste ju ändå vara att ha en bredd. Och jag befarar att man måste vara rik för att starta en tidning, med alla de tunga kostnader det innebär. Det här förslaget premierar ju de större företagen som kan täcka de kostnaderna, mediehusen med flera titlar.
– Och jag hoppas att någon form av rättighetsstöd kommer fortsätta att finnas, tillägger hon.
Flera andra företrädare för mindre tidningar delar oron och kritiken.
– Jag tycker inte att det verkar genomtänkt. Vi är en liten, oberoende tidning på landsbygden. Det här förslaget verkar gynna de stora koncernerna, säger Jan Justegård, chefredaktör på Tranås-Posten, till Ekot.
Liberala Ystads Allehandas ledarskribent Petter Birgersson skriver att lösningen med specialregler för moms och lägre arbetsgivaravgifter för vissa yrkesgrupper inte är lätt, och att risken är stor att det ”gynnar de redan stora aktörerna”.
Billigare än läkare
Sigurd Allern utvecklar kritiken mot Tidningsutgivarnas förslag.
– All ekonomisk medieforskning visar att det här som nu föreslås, indirekta stöd via nollmoms, är en typ av stöd som är mest gynnsamt för de mediebolag som har störst omsättning och högst intäkter. Och det vet de ju, det är därför de vill ha den. Den är skräddarsydd för Schibsted och Bonniers, säger han och fortsätter:
– Och förslaget om att reducera arbetsgivaravgiften för journalister ser ju vackert ut, men det är också en typ av stöd som är väldigt vanskligt att beräkna. Vem är journalist? Är arkivpersonal och it-tekniker journalister? Det finns även en stor osäkerhet i att sänka arbetsgivaravgifterna, som är lätta att ta bort vid ett regeringsskifte. Det är en mycket dålig väg att gå.
Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén varnar också för att momssatser och arbetsgivaravgifter är för beroende av den dagsaktuella poltiken.
Det är frågor som är ”politiskt laddade och förhållandevis lätta att förändra den dag journalister inte står lika högt i kurs hos riksdagsmajoriteten”, skriver han på Aftonbladets kultursida.
”Journalistkåren kommer också att omedelbart ställas mot andra yrken. Varför ska just journalister vara billigare att anställa – men inte läkare eller bibliotekarier?”, fortsätter Rosén.
Om förslaget blir verklighet tror Sigurd Allern att många mindre mediehus skulle få problem att klara sig.
– Problemet är att ägarkoncentrationen i Sverige är mycket hög. Bonnier är inte längre ett bolag som bara har storstadstidningar, de har köpt upp Mittmedia och har hela sin local news-del. De tidningarna ligger risigt till, säger han.