– Det är så himla många bra föreläsare som jag önskar att jag skulle hinna se, men det gör jag aldrig. Men jag uppmanar alla som kan ta sig i väg och lyssna att göra det, säger Anna Örenius.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Satsar på tillgänglighet
I år har Örebro Pride satsat ännu mer på tillgängligheten. Under devisen ”Pride för alla” har föreningen valt att lägga extra mycket krut på att alla som vill ska kunna delta.
– Vi tycker inte att statliga beslut om personlig assistans eller ledsagning ska få avgöra vem som får fira Pride. Därför erbjuder vi ledsagning och dövblindtolkning för den som önskar, säger Anna Örenius.
Det här är något helt nytt för i år och en pusselbit som äntligen har fallit på plats. Under förberedelserna har en person i föreningen haft fokus på denna bit och har enligt Anna Örenius gjort ett mycket bra jobb.
– Nu är det påbörjat och en bra start, sedan kan vi alltid utvecklas.
Och för de personer som behöver åka färdtjänst har nya samarbeten utvecklats.
– De som åker färdtjänst ska känna sig trygga. Därför har alla chaufförer inom färdtjänsten nyligen genomgått en utbildning i bemötande och fått kunskap och förståelse för hbtq. En speciell information om Pride har också gått ut till alla chaufförer, säger Anna Örenius.
Ett självklart tema
Årets tema för Pride är ”Mod att vara modig”, ett tema som från början var ett projektarbete av tre studenter vid Örebro universitet, men som uppskattades så mycket av styrelsen att det fick bli 2017 års Pridetema.
– Efter deras projektarbete kände vi att det var ett givet tema och det känns verkligen helt rätt.
Under de tre dagar som Pride arrangeras har flera andra aktörer valt att bjuda hit intressanta gäster, exempelvis RFSL och Svenska kyrkan. I ABF:s lokaler kommer RFSL att arrangera föreläsningar med bland annat Mian Loadalen och Mikaelikjol.
– I Nicolaikyrkan kommer Ann-Christina Ruuth, som är både präst och transperson, att föreläsa om ”Från han till hon”, säger Anna Örenius.
Men år 2017. Behövs verkligen Pride fortfarande? Är inte alla människor accepterade av vårt samhälle?
– Jag vet att det fortfarande är viktigt med Pride. Vi ser dagligen hur mycket negativt som händer hbtq-personer runt om i världen, människor blir fortfarande trakasserade. Även om vi i Sverige har nått längre än många andra länder, så kan vi kanske få dessa människor att känna hopp genom att utåt visa vad vi gör, säger Anna Örenius.
För det är vad Pride handlar om, att nå ut med budskap. Pride är en glädjefylld fest för att höja den enskilda människans värde men det gäller att inte glömma varför Pride arrangeras.
– Vi vill ju växa och nå ut till fler, men vi får aldrig glömma den enskilde individen. Förra året hade vi cirka 13 500 besökare och visst vill vi växa, men det ska ske i lagom takt så att vi hinner med.
Många vill engagera sig
I samband med att Pride drar i gång brukar arrangörerna själva överraskas av att restauranger, butiker och övriga i Örebro dras med i festen.
– Det är ofta som vi själva får informationen via sociala medier när det redan är i gång. Det är roligt att så många ändå vill engagera sig men varje år träffar jag fortfarande människor som inte vet om att Pride finns.
Nu hoppas Anna Örenius och resten av föreningen att närliggande kommuner ska haka på framöver.
– I år har Askersund hört av sig eftersom de också vill flagga med regnbågsflaggan under dessa dagar. Det känns fint och är en bra start.