NÄR: 7–25 november
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
VAR: Göteborgsoperan
Amanda Werne tolkar Leonard Cohen
Amanda ”Slowgold” Werne tolkar allas vår kanadensiska favoritsångare och låtskrivare. Bara att byta ut Cohens stiltypiska barytonstämma mot Wernes fantastiska, men ljusare, röst känns spännande.
NÄR: 10 november
VAR: Draken
Karl Gerhard
Stadsteaterns föreställning om den legendariska revykungen. Med musik, sång, dans och stor ensemble tar Karl Gerhard plats på Stora Scen i Tomas von Brömsens gestaltaltning. Sångaren, skådespelaren och författaren Gerhard tog tydlig ställning mot nazismen och Sveriges flata hållning gentemot Tyskland. Regisserad av Eva Bergman, som är tillbaka efter succéer som Driving Miles, Don Carlos, Pygmalion och Påklädaren.
NÄR: 3 november–17 januari
VAR: Stadsteatern
Kulturfestivalen i centrum
Göteborgs Stad Centrum arrangerar en kulturfestival för seniorer. Med festivalen vill stadsdelsförvaltningen Centrum skapa möten över generationsgränser, bidra till mer kultur året om samt väcka nyfikenhet och en ökad förståelse för olikheter.
NÄR: 6–19 november
VAR: Bl.a. Göteborgsoperan, Stadsbiblioteket, Bio Roy, Världskulturmuseet, Göteborgs Stadsmuseum och Burgårdens utbildningscentrum.
Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan
Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.
NÄR: 13 oktober–31 december
VAR: Teater Aftonstjärnan
Glängtan
Glängtan är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok ”Trädens hemliga liv”. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga istället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.
NÄR: 4 oktober–15 december
VAR: Backa teater
Klätterbaronen
Angereds teater tolkar fritt Italo Calvinos roman ”Klätterbaronen”. En humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet för tolvåringar och uppåt. Cosimo, tolv år, flyr efter ett bråk vid middagen upp i ett högt träd och svär på att aldrig mer nudda marken.
NÄR: Tills vidare
VAR: Angereds teater
Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: pågår sedan fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet
Allt ljus på oss
Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.
NÄR: 21 september till 16 december
VAR: Rondo
The phantom of the opera
Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än The phantom of the opera. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – Göteborgsoperan och Finlands Nationalopera gått samman.
NÄR: 23 sep 2017–20 maj 2018
VAR: Göteborgsoperan
Den goda människan i Sezuan
Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.
NÄR: 16 september–10 december
VAR: Folkteatern
Jeanne d’Arc
165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med gud och varför hon bär manskläder.Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.
NÄR: 22 september–16 december
VAR: Backa teater
Tillsammans
Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.
NÄR: Tills vidare
VAR: Världskulturmuseet
Freddie Wadlings kabinett
Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.
NÄR: Tills vidare
VAR: Göteborgs stadsmuseum
Alla ska passa in
40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet. I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.
NÄR: Fram till 10 december
VAR: Världskulturmuseet