Mikael Wiström har sedan drygt 20 år haft sommarhus i kommunen och har länge velat göra en film om människor i Ljusnarsberg.
– Många stora berättelser kommer från små samhällen där människor har täta kontakter mellan varandra till skillnad från storstäder där avstånden människor emellan är betydligt längre, säger Mikael Wiström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Här händer väl ingenting?”
”Nationens hjärta” börjar med en flygbild över hans sommarhus i Östra Kumlan där han förklarar att Ljusnarsberg bara ligger tre timmars bilfärd från Stockholm och att folk reser förbi och tänker att ”här händer väl ingenting”. Något som resten av filmen motbevisar när den skildrar olika invånares tillvaro samtidigt som kommunen tog emot mer än 1 200 flyktingar på en befolkning som uppgår till knappt 5 000 invånare. De olika livsödena knyts ihop av närradiostationen Radio Ljus som sänder från källaren i kommunhuset. Vi får bland annat följa hur asylboendeentreprenören Jimmy Hoppe med hjälp av pengar från Migrationsverket öppnar en pizzeria i Ställdalen. Han och det socialdemokratiska kommunalrådet Ewa-Leena Johansson är inte överens om alla fördelar med asylmottagandets storlek. På pizzerian arbetar den papperslösa kocken Meeran Shahul från Sri Lanka tolv timmar om dygnet. Han är muslim och hotas enligt egna uppgifter av att mördas om han återvänder. Andra personer som befolkar filmen är skogsarbetaren Rose-Marie Olsson från Ställdalen som röstar på Vänsterpartiet i riksdagsvalet men lägger sin röst på Sverigedemokraterna i kommunalvalet.
– Varför ska det vara så stor skillnad mellan arbetare och societeten? Vi sliter lika mycket vi med, undrar hon i filmen.
”Tar död på oss själva”
En annan sverigedemokrat är Jimmy Wikander som diskuterar flyktingpolitik med sin styvson Jack Lindkvist, som utsågs till Ljusnarsbergs första manliga Lucia 2014. Kvällens största applåd i salongen rev Jack ner när han sade sig vara djävligt trött på ordet integration, och förklarade att han kände folk som flyttat hit från grannkommunen Grängesberg för 30 år sedan, men som fortfarande inte kände att de var en del av samhället. Senare i filmen får vi följa Jimmy Wikander när han tar hjälp av före detta bosnienflyktingen Jasmin för att få mer ungdomar till Ställdalens idrottsförening där Jimmy är ordförande. Olika scener i tid och rum i filmen knyts ihop av kommentarer i Radio Ljus program ”Vart är vi på väg?”. Plötsligt en dag blir medarbetaren Yvonne Karlsson varslad på grund av att kommunen måste spara pengar.
– Visst ska vi hjälpa andra, men ska vi hjälpa till den milda grad att vi tar död på oss själva, undrar hon.
Utvisas för att han får för lite lön
Senare dras varslet tillbaka när regeringen har fattat beslut om de så kallade välfärdsmiljonerna som ska gå till de kommuner med högst flyktingmottagande. För pizzakocken Meeran Shahul tar arbetet dock slut. Han får inget arbetstillstånd och ska utvisas på grund av att han får för lite i lön och på grund av andra brister i anställningsvilkoren enligt Migrationsverket. Pizzerian i Ställdalen stänger och Meeran bestämmer sig för att fly på nytt innan han blir utvisad till Sri Lanka. På närradion är man upprörd över att en så arbetsam man inte får stanna. I filmen förklarar Mikael Wiström att Meeran Shahul har blivit satt i flyktingläger i Tyskland i väntan på beslut om han ska stanna och att han längtar tillbaka till Ställdalen. Efter filmens slut när Mikael Wiström tackar alla medverkande som är på plats på bion förklarar han att Meeran Shahul har fått uppehållstillstånd i Tyskland och att han arbetar på ett hotell i norra Tyskland. Det river ner kvällens näst kraftigaste applåd.