Det är premiär i dag, Malin, hur känns det?
– Det är förstås lite pirrigt, men annars känns det väldigt bra. Det finns otroligt många intressanta saker att berätta om den här staden och människorna som bor här. Det har hänt väldigt mycket med ETC:s lokaltidningar de senaste åren. De har fått ett nytt magasinformat som känns väldigt tilltalande.
Varför behövs ytterligare en Uppsalatidning?
– Det är alltid bra med olika medieröster på en ort och i dagsläget finns bara en dagstidning, UNT och en gratisutdelad veckotidning, Uppsalatidningen. Det gör skillnad om det också existerar en oberoende rödgrön och feministisk röst, vilket jag hoppas att vi ska kunna vara.
Vad skiljer ETC Uppsala mot de nyhetsmedier som redan täcker området?
– Det finns flera svar på den frågan, men jag tror att en utpräglad idé om att granska makten och att ställa tuffa motfrågor kommer att vara vägledande för mig, medan blåljusjournalistik och nyhetshets får stå tillbaka lite. Jag hoppas att vi både kan vara djupgående granskare och en plattform för röster som annars inte hörs så ofta.
Vad har du fått för reaktioner hittills?
– Bara positiva än så länge, både intervjuade, läsare, föreningsliv och journalister tycker att det är bra att vi finns i stan.
Sjunde lokaltidningen
ETC Uppsala görs av en redaktör, tillsammans med ett stort nätverk av fristående krönikörer och ledarskribenter. Tidningen blir sjunde lokaltidningen i ETC-familjen. I dag finns lokala ETC-tidningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Bergslagen och Sundsvall. Snart står Norrköping och Umeå på tur.
– Människor på olika ställen i landet ber oss att starta nya tidningar och då måste vi ju försöka. Vi har värvat prenumeranter i Uppsala under vintern och nu har vi över 2 000 prenumeranter, trots att tidningen inte har startat så vi är ganska säkra på att det finns ett behov av den här tidningen, säger Åsa Wilson, tillförordnad vd på ETC förlag.